Hayvan Çiftliği

Editör:
Gamze Varım

2022 21. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2022 22:08
" BÜTÜN İNSANLAR EŞİTTİR AMA BAZI İNSANLAR ÖBÜRLERİNDEN DAHA EŞİTTİR! " Spoiler! Bu kitapla yeni tanışabilme fırsatı buldum ve şimdiye kadar okumadığım için kendime kızmadım desem yalan olur. Eğer bu kitabı hâlâ okumadıysanız rica ediyorum bir yerlerden edinin ve okuyun. Kitapla ilgili binlerce inceleme varken bir de ben yazmalı mıyım diye çok düşündüm. Sonuçta herkesin söylediğini söyleyeceksek konuşmamızın pek de bir anlamı olmuyor. Yinede kitabı okumamış 3 - 5 kişiye bile dokunacaksa sözlerim her şeye değer diye umuyorum. Kitabın alt başlığında da yazdığı gibi korkunç sonlu bir peri masalıdır Hayvan Çiftliği . Fabl tarzındaki bu mükemmel siyasi hiciv romanı Stalin'i ve kapitalizmi eleştirmektedir. Bundan yüzyıllar önce yazılmış bu kitabın günümüzde bile hala güncelliğini koruyor olması eminim içinize bir ürperti verecektir. Kitabı bitirdiğim zaman tek düşündüğüm şuydu " İnsanlar hiç mi hiç değişmiyor? " Kitapta ağır siyasal, dinî, toplumsal, felsefi eleştiriler var. Bakınız bir örnekle açıklayayım; kitapta sıkça vurgulanan "Yedi Emir" apaçık bir din eleştirisi, "On emir' i" bilmeyen yoktur sanırım? Doğrudan doğruya dine atıf yapılmış ve din bu yönden çok kötü yorumlanmış. (Tabi bu kendi görüşüm) Sanırım kitabı en iyi anlatmam için en geniş kavram bencillik olacak. Çünkü kitapta geçen her 'kötü davranış' bencillikten doğuyor. Domuzlar tarafından oluşturulan sisteme bir başkaldırış var. Çünkü insanlar -kitaptaki haliyle hayvanlar- benliklerine dokunan dogmalıktan nefret ediyor. İsyan başlarken baştaki domuz -yani Napolyon- herkes eşit olacak diyor, çiftlikteki hayvanların başlangıç için tek gayeleri bu. İsyanı kazanınca ise - o meşhur söz- "eşitiz ancak biz daha eşit olmalıyız" düşüncesi boy gösteriyor. Napolyon kendi çıkarları için sürekli yayımladığı 7 emiri
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021296,8bin okunma
DÖRT AYAK İYİ, İKİ AYAK DAHA İYİ!
2025 27. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2025 18:13
Kitapta, hayvanların yaşadıkları çiftliği ele geçirmelerine ve özgürlük uğruna birlik olmalarına tanık oluyoruz. Başlangıçta birbirlerine yoldaş diye seslenen hayvanların zamanla nasıl iktidar hırsına kapıldığını, dostluk ve eşitlik söylemlerinin nasıl çıkar çatışmalarına dönüştüğünü görüyoruz. Acı bir gerçek: güçsüz ve sorgulamayan topluluklar her zaman birilerinin çıkarına hizmet etmek zorunda kalıyor. Yani… Siz eşek olursanız, semer vuran çok olur. Kitabı çok beğendim. Fazlasıyla düşündürücü… Gerçekten okunması gereken bir eser. >>BÜTÜN HAYVANLAR EŞİTTİR AMA BAZI HAYVANLAR DİĞERLERİNDEN DAHA EŞİTTİR
2022 20. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2022 23:46
Hayvan Çiftliği Kitabı uzun zamandan beri okuma listemde bulunuyordu lakin nedeni meçhul bir türlü okumak nasip olmamıştı. Ama şükür ki okuyup listeme sokmayı başardım bu başarılı fabl örneğini. Kitap kesinlikle okunması gerekenler listenizde bulunması icap ediyor. Çok alışıldığın dışında kurgusuyla inanılmaz zevkli ve etkileyici bir okuma zevkine sahip. Sayfa sayısı olarak da az olduğundan mütevellit ve bir hayli sürükleyici olması hasebiyle kendimizi kısa bir süre sonra son bölümde buluyoruz. Kitabın içeriğinden çok fazla bahsetmek istemiyorum. Şu kadarıyla iktifa etmek istiyorum ki; Orwell 1945'te yayımlanan bu karşı-ütopyacı nükteli ve fantastik siyasal fablını yazarken, hedefinde 1917 Rus Devrimi ve Stalin'in devrime ihanetini bulunduruyor. Şüphesiz "Hayvan Çiftliği" dünyada bu gün de sürmekte olan adaletsizliğe karşı hâlâ geçerli mesajıyla "Zamansız" bir başyapıt olma niteliğini sonuna kadar hak ediyor. Umarım sizlerde benim gibi beğenir ve istifade edersiniz. Keyifli okumalar dilerim.. Kitaptan alıntı; "İnsan, sahip olduğumuz tek gerçek düşmadır."
1K
Hayvan Çiftliği
2026 4. kitabı
#okudumbitti #spoiler Siyasal bir roman gibi yazar insan yerine hayvanları kullanmış bir başkanları var köşkünde oturuyor diğerleri çalışıyor itiraz etmeden çalışan hatta daha çok çalışan hayvanlar var. Sonunda domuzlar ile insan kavga ediyor ama daha iyi bir son olabilirdi.Gerçi sonunda insan mı daha domuz yoksa hayvan mi domuz demiş yazar. Bu arada Allah rahmet eylesin çevirmen Can hanım(2019 da vefat etmiş) zamanında kitabı çok güzel çevirmiş çok akıcı bir kitap okumayanlara tavsiye ederim.
2021 1. kitabı
Kitabın dili akıcı , konuyu işleyiş biçimi oldukça çarpıcı. Yazarın diğer kitabı olan 1984 ü andıran yönleri bulunmakla birlikte bu kitapta dili daha akıcı buldum.
ÇİFTLİK
2021 16. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2021 11:44
Çeşitli vaatlerle iktidara gelenler, güç ve kuvvet kazandıkça içinden çıktıkları halktan uzaklaşırlar. Zirveye ulaşmak için insanların sırtına basa basa yükselirler. Halkı boyalı, yalan sözlerle ve vaatlerle avutular. Çıkarları için etrafındaki güruh, liderlerinin tüm yanlışlarını doğru göstermek için çalışırlar. Iktidara gelmek için ortaya attıkları tüm İlkeler, iktidara gelince bir bir çiğnenerek görmezlikten gelinmekte, kendi çıkarlarına ters düşen her şey reddedilmekte, yanlışlarını eleştiren insanlar cezalandırılmaktadır. Hak hukuk ve adaletten kopan iktidar sahipleri, halka zulum ederken bu zulmü dile getirenler, çeşitli şekilde cezalandırılmakta, kendi iktidarlarına hizmet edenler de işleri bitince akıl almaz ithamlarla dışlanmaktatırlar. Kısacası; halkı cahil olan ülkeler diktatörlük ile yönetilmeye mahkümdur.
Siyaset
2021 1. kitabı
Yanlış değilsem nazi baskılarının olduğu dönemde yazmıştır bu kitabı. Hayvanların isyanı ile başlayan bu kitabı okuyunca aslında gerçekle bağdaştırabiliyoruz ne kadar fabl olsa bile. Her yaştan insanın okuması gerektiğini düşündüğüm ve edebiyat derslerinde bile en bilinen fabl eserleri arasında geçmektedir.
Roman
hayvanat çiftliği
2021 5. kitabı
İnsanların tarih boyunca birbirleriyle olan ilişkisini, Güçlülerin güçsüzlere üstün gelme çabasını hayvanlar üzerinden anlatan harika bir kitap.
2022 21. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2022 10:28
“İnsan, sahip olduğumuz tek gerçek düşmandır.” Okumak için oldukça geç kaldığım bir kitabı okumanın mutluluğunu yaşıyorum. Orwell reis sen neymişsin be! Mükemmel bir sistem eleştirisi. Hayvanlar üzerinden kurgulanan bu ütopik eser, şu ana kadar okuduklarım arasında zirveye yerleşti. Bir satırını bile okurken sıkılmadım. Gerek mizahi gerek eleştirel bir çok şeyi içinde barındıran kitap size geçmişinizi ve gününüzü sorgulatıyor adeta. Köşk Çiftliği ismindeki bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren efendileri Mr. Jones’a karşı bir grup domuz önderliğinde ayaklanırlar. Çiftliği ele geçiren hayvanlar çiftliğin ismini değiştirirler. Orası artık Hayvan Çiftliği’dir. Zamanla kendi içlerinde iktidar düşkünü domuzlar, diğer hayvanları da sömürmeye başlayarak eskisinden daha beter bir dikta yönetimi kurarlar.. 1943-1944 yılları arasında yazılan bu eser adeta zamansız bir başyapıt özelliğini taşımakta. Çünkü günümüze baktığımızda ne kadar çok benzer şeyler barındırdığını okuduğunuz zaman daha iyi anlayacaksınız. Kitaptaki “koyun”lara sitem, Boxer atına ise sonsuz saygıyla. Sonsuz tavsiye #alıntılar BÜTÜN HAYVANLAR EŞİTTİR AMA BAZI HAYVANLAR DİĞERLERİNDEN DAHA EŞİTTİR! ”Sizin uğraşacağınız alt düzeyde hayvanlarınız varsa, bizim de alt sınıflarımız var.” Hayvan Çiftliği, George Orwell
Puan vermedi
Kitabın tümünü kesinlikle incelemeye kalkışamam. Zaten bu vakte kadar yapılabilecek, söylenebilecek her şeyin söylendiğini düşünüyorum. Daha iyilerinin olduğunu bilerek kendi incelememi, fikirlerimi paylaşmak istiyorum. Hiciv niteliğinde yazılan Hayvan Çiftliği, 1945 yılında yayımlanmıştır. Eser, herkesin eşit olduğunu vurgulamakla kalmayıp günümüz Türkiye'sinden bile esintiler barındırmaktadır. Yayımlandığı dönemde Stalin'in dönemine eleştiri olarak bilinen eser, aslında bütün totaliter rejimlere eleştiri niteliğindedir. Her neyse, kitabın içeriğine bakacak olursak, olay İngiltere'de bir çiftlikte geçmektedir. İnsanların kurduğu çiftlikte düzene karşı gelen hayvanlar, kendi düzenlerini eşitlikçi bir seviyede oluşturmaya çalışırken çiftlikteki domuzlar insanlardan daha acımasız ve diktatör bir yol izlerler. Koca Reis adında bir domuzun rüyası sonucunda insanlara başkaldıran hayvanlar, düzensiz olmaları sebebiyle bir yere varamazlar. Bu sırada Koca Reis ölür. Bunun üzerine diğer domuzlar yönetimi ele alır. Yönetimi ele alan domuzlar, hiçbir şekilde Koca Reis'in planladığı gibi yönetemezler. Havyanlar ise yavaş yavaş insanların yönetimindeyken daha mutlu olduklarını anlarlar. Hala kitabı okumayan bir avuç insana ithafen...

George OrwellYazar · 77 kitap
1903'te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere'ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College'de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, İmparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti. 1950'de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilim-kurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950'de Londra'da öldü.