2025 43. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2025 22:58
Hemşehrim Ahmed Arif i ilk defa okuyorum. Ama bu şiirlerini bilmediğim anlamına gelmez tabi. Burada ( Diyarbakır) hemen her yerde duyarsın mutlaka. Öyle etkilemiştir insanları. Ben en çok 33 kurşun ve adiloş bebe şiirini sevdim. Burada kendi halkına ufak bir katkısı olmuş. Onun dışında genel Anadolu ağzı, halk ağzı, vatan, doğa aşk temalarını kullanıyor. Kendine has aruzu var resmen. Ne 4 lük ne beşlik canı nasıl isterse öyle yazmış. Kötü bir şey değil bu gayet romantik bence. Hatta en agresif şiirleri bile romantik ağızla yazılmış bence. Seçtiği sözcükler çok derin anlamlı, ki kendisi bilerek bunları seçtiğini söylüyor. Karacoğlan ağzından sözcükler seçtiğini söylüyor veya urfalı anaların kullandığı "kadasına yandığım " gibi. Veya " olancası bir tutam can " yani topu topu bir tutam can demek aslında ama bunu kullanırsa istediği derinliği yaratamayacağını söylüyor. Yani bence Ahmed Arif kendini olabildiğince halkına benzetme isteği duymuş bir şair. Orhan Veli yi de hiç sevmezmiş. Fransız burjuva şiircisi diyor ben de tam onun da kitabını almışken olmadı. Ama yine de okuyacağım. Kısaca halktan şiirler, halkın adamından..
Hasretinden Prangalar EskittimAhmed Arif · Metis Yayınları · 201748bin okunma