Felsefe ve Psikiyatrinin Valsi: Nietzsche Ağladığında
2025 3. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2025 00:27
Irvin Yalom’un tarihsel gerçeklikle kurguyu harmanladığı bu başyapıt benim için sadece bir roman değil, adeta bir içsel pusula oldu. Yalom, Nietzsche ve Breuer gibi iki dev ismi bir araya getirerek bizi bir muayene odasının derin sessizliğine davet ediyor. Karakterler arasındaki o derin diyaloglar ve birbirlerine uyguladıkları "aynalama" yöntemleri beni çok etkiledi. Yazarın kurgu yeteneği sayesinde, felsefenin en ağır sorularının nasıl birer şifa aracına dönüştüğüne tanıklık ediyoruz. Kitapta beni en çok sarsan şey, karakterlerin dış dünyadaki statülerinden veya saplantı haline getirdikleri "imgelerden" sıyrılma çabası oldu. Hepimizin hayatında vazgeçilmez sandığı takıntılar, aslında kendi içimizdeki boşlukların birer yansıması olabilir mi? Yalom, karakterlerin bu derin anlam arayışını ve kendi korkularıyla yüzleşme cesaretlerini o kadar ustalıkla işliyor ki, okurken ister istemez kendi maskelerinizi de sorguluyorsunuz. Bu kitap bana sadece bir hikaye anlatmadı; bana "kendin olmayı" ve her ne olursa olsun "kaderini sevmeyi" (Amor Fati) öğretti. Felsefenin ve psikolojinin gücüyle, kendinizi yeniden inşa etmeye hazır olun. "Öyle bir hayat yaşa ki, onu sonsuza dek tekrar yaşamayı isteyebilesin."
Nietzsche AğladığındaIrvin D. Yalom · Ayrıntı Yayınları · 202469,9bin okunma