2025 50. kitabı
Kitap Adı: Cemile Yazar: Cengiz Aytmatov Çeviri: Refik Özdek Sayfa Sayısı: 81 Tür: Roman Romanlara biraz ara vermişken, bu kitapla molamı sonlandırayım dedim. Kitabı PDF formatında okudum. Daha önce yazarın hiçbir kitabını okumamıştım. Her şeyin bir ilki vardır diyerek, bu romanla belki devamı da gelir dedim. Velhasıl kelam, kitap bir aşk romanı. Ama öyle bildiğiniz klasik aşk hikâyelerinden değil. Okuyunca ilk aklınıza gelen düşünce şu oluyor: "Kadınlar her dönemde itilmiş ve baskı altında kalmış." İkinci Dünya Savaşı döneminde, Cemile'nin eşi askere gidiyor. Cemile onun yolunu beklerken yaşadığı zorlukları, iç dünyasını ve hayata tutunma çabasını okuyorsunuz satır aralarında. Cemile, güçlü bir karakter. Kimseye boyun eğmeyen, muhtaç olmamak için her işi kendi başına yapan bir kadın. Ve aşk… Yazar öyle güzel işlemiş ki ister istemez hayran kalıyorsunuz. Belki de aşk, bekleyince güzeldir… Kim bilir? Kitaptan birkaç alıntı: -Cemile, çalışkanlıkla annemin bir benzerini… -Evet, bizim gelin öyledir, doğruyu insanların yüzüne karşı söylemeyi sever. -Cemile saygılıydı ama kimseye boyun etmezdi. -Bana sorsanız, bu dünyada Cemile’den daha iyi bir insan yoktu. -Şimdi yağmurlar başlayacaktı ve hemen sonbahar gelecekti. -Ondaki ruh zenginliğinin, bizim hiçbirimizin olmadığını çok iyi biliyordum ben. Bu tarz kitapları okumayı sevenler, mutlaka bu romana bir şans vermeli derim. Ve son olarak, benden de küçük bir not: "Hayat biz planlar yaparken, o bizden önce plan yapıp yaşatandır." — Aylin Özgür
CemileCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 201944,6bin okunma