Bu yazıyı yazdığım an itibariyle burada iki okunma almış bu kitap.
Okuyacak kitap yoktu elimde, işyerinden aldım. Hani işyerinde kitaplık gibi bir yer olur, genelde kimse okumaz acayip kitaplar olur, gazete hediyesi vs. Hah şimdi bildiniz, oradan aldım.
Yazar akademisyen zannederdim. Makale tarzında ve araştırma gibi yazmış. Makale tarzı diyince korkutmasın sıkıcı bir dili yok. Önemli noktaları toplayarak, kısa bir kitap ortaya çıkarmış, kaynaklarını belirtmiş. Kitabı beğendim.
Yalnızca şu açıdan beğenmedim. Muaviye bin Ebû Süfyan ile ilgili meseleler gelince, olaylara taraf olarak yorum yapmış. Ebû'd-Derda'nın onu bazı konularda uyardığını söylemiş. Tamam doğrudur olmuş olabilir lakin işin yalnızca bu boyutuna bakarak zaten taraf olduğumuz bir meseleye delilmiş gibi davranmak -kendi kanımca- uygun olmaz diye düşünüyorum. Kaldı ki, yanlışında uyardıysa da halifeliğe esnasında yanında bulunduğunu da yazar kendisi aktarmıştır. Muhalif olunacak bir mesele olsa, zaten bu sahabi, Muaviye bin Ebû Süfyan'ın yanında bulunmaz, bazı meseleleri halife kendine danıştığında fikir vermezdi.
Hiç değilse tarihi olayı, direkt aktarmış olsa bu taraflığını hissetmemiş olsak daha güzel olabilirdi.
Ek olarak. Bu mesele hakkında şu alıntılara da göz atabilirsiniz.
#289223646#289224015#289265231