Kişinin boş zamanını nasıl değerlendireceği konusu
İnsanın asla hata yapmaması gereken üçüncü şey ise, kişinin boş zamanını nasıl değerlendireceği konusudur. Bir ruh ne kadar özgünse, ona bahşedilen ve yarar sağlayan şeylerin sınırları da o kadar dardır. Her türden okuma yapmak benim için boş zamanımda yaptığım şeylerden sayılır. Beni kendimden alıp götürür, tuhaf bilimlerin, ruhların arasında gezindirir ve bunlar artık önemsemediğim şeylerdir. Okumak beni sadece kendi ciddiyetimden kurtarır. Çok çalıştığım zaman etrafımda hiç kitap göremezsiniz. Çalışırken yakınlarda birinin konuşmasına hatta düşünmesine bile izin vermem. Okumak budur işte. Gebeliğin ruhu, aslında tüm organizmayı mahkum ettiği o yüksek gerilim sırasında, ihtimallerin dışarıdaki her türden hareketin fazla şiddetli geldiğini, fazla derinden çarptığını fark ettiniz mi hiç? İhtimaller, dış uyarılar olabildiğince engellenmelidir. Ruhani gebelik söz konusu olduğunda kendini duvarlarla çevirmek, içgüdüsel açık gözlülüğün ilk eylemidir. Yabani bir düşüncenin o duvarı tırmanmasına izin mi vereyim? Okumak budur işte. Boş zamanımda yaptığım şeyler, çalışkanlık ve verimlilik zamanlarından sonra gelir. Şöyle gelin bakalım, sizi keyifli, zeki bilge kitaplar. Neden Bu Kadar Akıllıyım? Friedrich Nietzsche