2025 213. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2025 00:00
"Bütün romantik yazarlar gibi benim de derdim dünyaya bir öykü getirmek değil, bir saplantıdan kurtulmak; ben zavallı ruhumu o canavardan, o korkunçluktan ama Kafka'da olduğu gibi itici çirkinliğinden değil, güzelliğinden ötürü korkunçluğundan korumak zorundayım." Okuduğum yılın son #roman ı Holden #modern serisinden #nostalji . Benim #mirceacartarescu nün kalemi ile tanışma kitabım oldu. Kitap bir roman olsa da beş öykü ya da üç novella iki öyküden oluşuyor da denilebilir. Her bir bölüm bağımsız okunabilse de birbirlerine birbirlerine soyut bir biçimde bağlılar aynı zamanda. Düş ile gerçeğin, geçmiş ile bugünün, öykü ile anıların birbirine geçtiği kitap bir anda bitirilebilecek bir eser değil. Dikkat vererek okumak gerekiyor. Bilinç akışı tekniğinin bolca kullanıldığı romanda birçok esere de selam veriyor yazar. Anlatılan hikayeden şimdiye, şimdiden anılara uzanılan yolculuklarda kâh çocukların oyununa dahil oluyoruz kâh sıkılan insanların eğlenmek, parasızların para kazanmak için oynadığı Rus ruletini seyretmek için Bükreş'in yeraltı dehlizlerine uğruyoruz. Yazarın sakin anlatımı ile tezat oluşturacak hareketlilikte bizi ağırladığı ortamlar. Her bölümde okuyucuyu şaşırtmayı başarıyor yazar. Anlatılan öykü ve öykü sonrası yaşananlar, karakterlerin iç dünyalarında hissettikleri ve muhteşem bir gözlem gücü. Okurken ortam canlı bir şekilde gözlerinizin önünde canlanıyor. Sadece atmosfer ve binalar değil karakterler de okurken bizimle nefes alıp veriyor. Anlatıcı yanıbaşımızda beliriyor ve bir anda bizi kurguya dahil ediyor. Sessiz bir gözlemci olarak her ana şahit oluyoruz. Her bölümü tek tek anlatmak istemiyorum çünkü her biri çok katmanlı aslında. Örneğin yaşlanmış bir yazarın gençken yazdığı ve tekrar ele aldığı , kendi deneyimine dayandığını söylediği kısa öykü olan Rulet Oyuncusu. Şans ve şanssızlık kavramını tekrar gözden geçirmemize neden oluyor karanlık dehlizlerde geçen bu bölüm. Yaşlanmış yazarı anlatırken Rus ruleti oyunlarını izlemeye gittiği zamanları ve yaşananları anlatmaya geçiyor oradan da herkesin dikkatini çeken efsanevi oyuncuya ... İkizler ve REM beni en çok etkileyen bölümler oldular. Doyurucu ve farklı bir okuma yapmak istiyor, klasik eserlerden keyif alıyorsanız bu kitaba bakmalısınızo
NostaljiMircea Cartarescu · Holden Kitap · 2025161 okunma