2025 88. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2025 00:00
Neal Stephenson’un 1992 yılında yayımlanan kitabı Kar Fırtınası, siberpunk alt türünde yazılmış başarılı bir eser. Metaverse kelimesini geçtiğimiz yıllarda bolca duyduk. Zuckerberg o fikri bu kitaptan almış. Kitapta Metaverse ismi verilen sanal gerçeklikte hareketli bir yaşam mevcut. İnsanlar gündelik yaşamının bir kısmını burada geçiriyor. Zira gerçek dünya yaşanabilir olmaktan oldukça uzaklaşmış. Kanunların olmadığı, yönetimi şirketlerin ve yeni dini oluşumların devraldığı bir ortam var. Kitap Kar Fırtınası isimli bir virüsün ortaya çıkışıyla başlıyor. Kurguyu iki karakterin gözünden takip ediyoruz. Bilgisayar korsanı Hiro ve kuryelik yapan Y.T. Yazar dil ve yazılım arasında harika bir bağlantı kurmuş. Bu fikri derinleştirmek için de Sümer Mitolojisini kullanmış. Spoiler vermemek için ayrıntı vermiyorum ancak fikir ve aktarım şahane. Kitapta dilbilimi, nöroloji, mitoloji, din, siyaset gibi bir çok konu işleniyor. Kitap bazı noktalarda anlaşılması zor hale gelebiliyor. Ancak okuduğum siberpunklar arasında en akıcı kitap buydu. Çeviri ve redaksiyon çok çok iyi gözüme takılan bir hata olmadı.
Kar FırtınasıNeal Stephenson · İthaki Yayınları · 202560 okunma