Beyazlar Sarsın Mavileri
2025 53. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2025 19:39
Mavide Beyaz Halka Üzerine Bir İnceleme Aslı Özgür Hocam, Mavide Beyaz Halka adlı şiir kitabında okuru, aşkın yalnızca bir duygu değil; bir hâl, bir yaralanma biçimi, kimi zaman da bir suskunluk disiplini olduğuna ikna etmeye çalışan bir poetik hatta davet eder. İki bölümden oluşan bu kitap, modern şiirin imkânlarıyla kadim dilin tortularını aynı potada eriten bir söyleyişe sahiptir. Kitabın genelinde aşk; ne bütünüyle kutsanır ne de tümden yerilir. Aksine, aşk burada çoğu zaman bir imtihan, bir bekleyiş, hatta bir yokluğa tahammül alıştırması olarak belirir. Şairimiz, sevgiyi yüksek sesle haykırmak yerine, onu dizelerin arasına sinmiş bir sızı gibi bırakmayı tercih eder. Bu tercih, şiirlerin dilinde kendini açıkça hissettirir: Sözcükler acele etmez, imgeler bağırmaz, duygular kendini saklamaktan haz alır nazlıdır kelimlerin anlamları.Keşfedilmeyi bekler kelimeler. Keşifte heyecan vardır. Birinci Bölüm: İç Sızının Coğrafyası sanki. Kitabın ilk bölümünde yer alan şiirler, bireysel hafızanın ve iç konuşmanın ön planda olduğu bir evren kurar. Burada aşk; çoğu zaman “söylenemeyen”dir. Şair, sevmenin ağırlığını kelimelere yükler. Şair için sevgi; tamamlanmış bir hâl değil, eksilerek derinleşen bir duygudur bu bölümde. İkinci Bölüm: Aşkın Kıyısında İnsan İkinci bölümde ton değişir; bireysel içe kapanma yerini daha toplumsal ve varoluşsal bir sorgulamaya bırakır. Aşk artık yalnızca iki kişi arasında yaşanan bir hâl değil, insan olmanın kaçınılmaz yazgılarından biridir. “Biz insanoğlu” diye başlayan dizeler, aşkı bireysel bir kaderden çıkarıp insanlık hâlinin ortak yarası hâline getirir. Şair, aşkı kimi zaman ekmek üzerine edilen bir yemin kadar gündelik, kimi zaman da sonsuzluk iddiası taşıyacak kadar metafizik bir düzleme taşır. Böylece okur, aşkın hem dünyevi hem de uhrevî yüzüyle karşı karşıya bırakılır. Mavide Beyaz Halkanın dili bilinçli bir poetik tercihin sonucudur. Şair, hızlı tüketilen duygulara ve yüzeysel aşk anlatılarına mesafeli durur. Ancak bu sertlik şiirin duygusal derinliğini artıran bir işlev görür. Aslı Özgür’ün şiiri, okurdan sabır ister. Bu şiirler bir çırpıda anlaşılmayı değil, yeniden okunmayı, hatta sessizlikle tamamlanmayı talep eder. Aşkın gürültüsünü değil, yankısını yazan bir şiir dünyasıdır bu. Mavide Beyaz Halka, aşkı romantize etmekten ziyade onu insanın içindeki en eski ve en ağır yüklerden biri olarak ele alan bir şiir kitabıdır. Diliyle, susuşlarıyla ve bilinçli ağırlığıyla; aşkı kolay sevenlerin değil, aşkın yükünü taşımayı göze alanların kitabıdır. Bu yönüyle eser, modern Türk şiirinde aşk temasını derinlikli ve kendine özgü bir dille işleyen dikkat çekici bir durak olarak okunmayı hak eder. Bazı sayafalarda bir mısra, bazılarında iki mısra mı var? Neden? O mısraları yine yeniden okuyun, o mısralar o sayfaya sığmacak kadar derin ve büyük anlamlar barındırır. Mısranın sayfadan büyük olduğunu göreceksiniz. İyi okumalar.
Mavide Beyaz HalkaAslı Özgür · Cinius Yayınları · 201966 okunma
·1 alıntı·
1 +1'leme
Mavide Beyaz Halka icra edilirken planlanmış tüm söz sanatlarımı ve uygulanmış tüm duygu körebelerimi renkli bir yelpaze ile serinleterek okuyucusuna,meraklısına ve alıcısına sunmuşsunuz hocam. Branşınızı bilmesem sağlam bir edebiyat terbiyesi beni değerlendirmiş derdim ki yine de diyorum.Bu analizi yapmak bu donanıma sahip olmayı gerektirir bir kez daha böyle kıymetli bir zihnin ,yüreğin değerlendirmesine konu olmaktan onur duydum. Mavide Beyaz Halka için bugüne kadar yazılmış en doğru detaylı, en sindirilmiş ve en akademik incelemedir bu kaleminize sağlık. Dr. M.Kürşad
Harika bir inceleme yazısı olmuş kitaba davet ediyorsunuz ellerinize sağlık Mavide Beyaz Halka 🤲🧿📖✍️
Dr. M.Kürşad
Teveccüh buyurdunuz kıymetli hocam.