2025 42. kitabı
Ödüllü bir yazardan kitap okumanın ayrıcalığı oluyor kesinlikle. 2024 Nobel Edebiyat Ödüllü yazarımızın kaleminden Sevgilinin Soğuk Elleri. Zaten kitaba ilk başladığınızda ya da almak istediğinizde ilginç kılan taraflarından biri de kitabın kesinlikle ismi oluyor ki benim de öyle olmuştu. Bu kitapta okumaya başladığınızda buradaki "sevgi" figürünün somut bir kişiden ziyade bir arayışın bir özlemin veya belki de kaybedilen bir idealin yansıması olabilir miydi? O soğuk eller dokunulamayan ve bir adım ötede duran bir hayali mi temsil ediyordu acaba? Anlamlandırmaya çalıştığımda bunu düşünüyorum. Yalnızlık teması oldukça yüksekti. Birkaç ay önce bir heykeltıraşla tanışıyorsunuz onun somut yaptığı heykeltraşlarda ruh arıyorsunuz ve daha sonra tanışıyorsunuz. Aslında bu konuşma çokta ileri seviyede bir arkadaşlığa dönüşmüyor aradan geçen aylar sonrası telefon çalıyor ve onu size onu soruyorlar ne kadar ilginç değil mi? Sadece yaptığı heykeltraşlara meraklısınız ama size soruyorlar. Aslında bıraktığı günlükleri sizin okuyup analiz etmenizi istiyorlar çünkü siz bir yazarsınız kitap bundan sonra çok daha heyecan verici geldi bana. Heykeltraş Cang Unhyong, yaptığı heykeltıraşlarda güzellik baskısı ve gençliğe duyulan sağlıksız bir hayranlık temalarını sergiliyordi. Heykelleri ile hayatın çözülemeyen sırlarına şekil vermeye çalışan bir sanatçıydı heykellerin hipnotize edici gücü bakanlarını kendi saklı kimlikleriyle yüzleştiriyordu sanırım. Tabii bunu anlayıp ve görene günlüğünde yazdığı yazılar bir sanatçının kayboluşunun ardındaki sır perdesini aralayabilecek miydi? Peki o soğuk ellerin ardında aslında sıcak bir insan ruhunun arayışı yatıyor olabilir mi? Bence bu oldukça yüksek ruhunda sancı çekmeyen ya da o sıcaklığı aramayan bir kişi bu kadar mükemmel eserler çıkaramazdı değil mi?
Sevgilinin Soğuk ElleriHan Kang · April Yayıncılık · 2025619 okunma