Kitap okuma aşkımın ilk adımı; Robinson Crusoe
2025 82. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2025 10:03
Benim için çok özel bir kitaptır. Küçük bir kız iken babamın kitapları arasında bulup okuduğum; ardından harçlıklarımı biriktirerek yeni yeni kitaplar alarak bende büyük bir okuma aşkı yaratan ilk göz ağrım. Küçük dünyamda bu sadeleştirilmiş çocuk kitabı bile büyük keyif bırakmıştı. O nedenle orijinal kitabı geçte olsa okuduğuma memnunum. Bence yetişkinler içinde oldukça keyifli bir okuma içeriyor. Çocuk kitabı olarak bakmamak lazım. Tam bir klasik. Kitaptaki hikaye gerçek mi diye araştırdım. Eski adı Isla Mas a Tierra olan bir adada yalnız yaşamış Alexander Selkirk adlı İskoç bir denizcinin hikayesi olduğu iddiası var. İddia gerçek mi bilmiyorum. Ama konu kesinlikle çok orijinal. İnsanlara en çok sorulan şu ünlü soru "Issız bir adada yalnız kalsan yanına götüreceğin 3 şey ne olurdu?" bana hep Robinson Crusoe'yu hatırlatıyor. Issız bir adada yalnız kalsam yanıma alacağım ilk şey kesinlikle kitaplarım olurdu. O ada, bir sığınak gibi. Bu sebeple Robinson Crusoe kitabının başarısı, bizi yoran günlük hayatın koşuşturmacaları arasında bunalınca, zihnimizde kaçabileceğimiz gizli bir dünyanın kapılarını aralamasıdır. Kitabın içeriği hakkında çok yorum yapmak istemiyorum. Ama hakkında yapılmış tüm filmler kesinlikle kitabın ucundan bile geçmiyor. Anlaşılması için kitabın okunması şart.
Duygu ve Düşünce
Robinson CrusoeDaniel Defoe · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202426,8bin okunma