Annemin, İskender Türe’nin konuk olduğu Pelin Çift ile Gündem Ötesi programından etkilenip merak sardığı ve benimden araştırıp ona anlatmamı istediği konu üzerine başladığım kitap, Zülkarneyn oldu. Kitapta Kehf Suresi’nin özelliklerinden, Zülkarneyn’in kim olabileceğinden ve ardından ayetlerde geçen sebeb, sedd, hubr gibi bazı kelimelerin ne anlamda kullanılabileceğinden , sonrasında ise bu ayetlerin farklı kişiler tarafından nasıl yorumlandığından bahsediliyor.
Benim en çok ilgimi çeken kısım ise ayetlerin yorumlarının astronomiye dayandırıldığı bölümler oldu. Özellikle en sonda yer alan Ye’cûc – Me’cûc ve yapılan set ile ilgili olan bölüm oldukça dikkat çekiciydi.
Kur’an okurken bazı yerlerde bu ayetlere benzeyen başka ayetler gördüğümde, “Acaba İskender Türe’nin bakış açısına sahip kişiler bunları nasıl yorumlardı?” diye düşünmeye başladım. Mesela Ashab-ı Kehf ve onların mağarada deformasyona uğramadan uzun yıllar kalması; zamanın mağaranın içindekiler ile dışındakiler için farklı akması gibi konular nasıl açıklanırdı merak ediyorum.
İskender Türe’nin birkaç kitabının daha olmasını ve onları da okumayı isterdim. Ne yazık ki kendisini erken kaybettik. Allah ondan razı olsun.