Yaşamın Ritmini Yeniden Keşfetmek
2025 257. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2025 14:22
Tayfun Ayaz ın Hayat Sanatı adlı eseri, aslında sadece bir kitap değil; okuyucuyu kendi iç dünyasına, durup düşünmeye ve yaşamın karmaşası içinde ıskaladığımız o küçük mucizeleri fark etmeye davet eden bir yol arkadaşı. ​ Tayfun Ayaz Hayat Sanatı ile bize büyük vaatlerde bulunan bir kişisel gelişim rehberinden ziyade, omzumuza dokunup Bak, burada ne var? diyen bir dost gibi sesleniyor. Kitabı bitirdiğinizde elinizde kalan şey sadece bilgi değil, ruhunuza yerleşen o dinginlik hissi oluyor. ​Kitapta beni en çok etkileyen temalardan biri, insanın kendi kusurlarıyla ve yaşamın getirdiği engellerle kavga etmek yerine onlarla dans etmeyi öğrenmesi. Tayfun Ayaz hayatı sert bir kaya gibi değil, kıvrılarak yolunu bulan bir su gibi yaşamayı öneriyor. Kendi içindeki fırtınayı dindiremeyen, dışarıdaki meltemin tadını çıkaramaz. Bu alıntı, mutluluğun dış dünyadaki koşullara değil, içsel bir barışa bağlı olduğunun en naif kanıtı. Tayfun Ayaz burada bize, dünyayı değiştirmeye çalışmadan önce kendi kalbimizin iklimini düzenlememiz gerektiğini hatırlatıyor. ​Modern insanın en büyük trajedisi olan yetişme telaşına Tayfun Ayaz çok zarif bir eleştiri getiriyor. Gelecek kaygısı ve geçmişin pişmanlıkları arasında sıkışan ruhlarımıza, şimdinin tek gerçeklik olduğunu fısıldıyor. ​Hayat, biz planlar yaparken başımızdan geçenler değil; o planları yaparken aldığımız nefesin farkına varabilmektir. Tayfun Ayaz klasik Carpe Diem sloganını bir adım öteye taşıyor. Ona göre hayat sanatı, sadece büyük başarılar elde etmek değil, bir fincan kahvenin buharında ya da bir dostun gülüşünde gizli olan o anlık mucizeyi ıskalamamaktır. ​ Hayat Sanatı insanın en uzak olduğu yerin aslında kendi iç dünyası olduğunu savunuyor. Başkalarını memnun etme çabasıyla geçen bir ömrün, aslında yaşanmamış bir ömür olduğunu savunurken bizi kendimizle yüzleşmeye davet ediyor. Başkalarının alkışlarına sağırlaştığında, kendi kalbinin ritmini duymaya başlarsın. Bu cümle, kitabın merkezindeki özgürlük temasını özetliyor. Onaylanma ihtiyacından kurtulduğumuzda, gerçek benliğimizin ne kadar eşsiz ve sanatsal olduğunu fark ediyoruz. Tayfun Ayaz ın dili, bir nehir gibi akıcı ve berrak. Karmaşık felsefi kavramları bile gündelik yaşamın içinden örneklerle öyle güzel harmanlamış ki, okurken kendinizi bir terapi seansında değil, bir gün batımını izlerken yapılan derin bir sohbette hissediyorsunuz. ​Eğer hayatınızın bu döneminde yönünüzü kaybetmiş hissediyorsanız veya sadece ruhunuzu biraz dinlendirmeye ihtiyacınız varsa, Hayat Sanatı size çok iyi gelecek. Çünkü Tayfun Ayaz ın da dediği gibi; Yaşamak bir görev değil, icra edilmesi gereken en ince sanattır. ⋆ ˚。⋆୨୧˚ TANRI TÜRK E YÂR OLSUN ˚୨୧⋆。˚ ⋆ ​ ​
Kişisel Gelişim
Hayat SanatıTayfun Ayaz · Çığır Yayınları · 202162 okunma