"Birbirimizi anlayabiliriz ama hak vermek zorunda değiliz."
Yazarımız Yiğit Güralp ’in kaleme aldığı, Biraz Sert kitabı;
“Kötülükleri yeterince anlamadık mı?” sorusuyla başlayan sayfalarında, insanlığın geldiği vurdumduymazlığı, toplumun öğrettiği ezberleri, kişisel konfor alanlarımızı ve miş gibi yaşanmış hayatları naif ama bir o kadar da sert bir dille ele alıyor.
Yiğit Güralp , Cumhuriyet tarihimizin pek çok değerli isminden örnekler vererek insanlık tarihinin hangi noktaya geldiğinin altını çizerken; çizgi film karakterleri üzerinden karanlıkla aydınlığın savaşına da değiniyor. Bölüm başlarında okura yönelttiği sorularla bizi düşünmeye zorluyor.
Bu kitabı okuduktan sonra “sevdim” ya da “sevmedim” demek pek mümkün olmuyor. Daha çok, “ Yiğit Güralp ’in kaleme aldığı konular beni, bir insan olarak, rahatsız etti” diyorsunuz.
Tabii ki miş gibi bir hayatın içinde değilseniz.
Ve evet, bu kitap beni rahatsız etti.
Hayatı miş gibi yaşamaktan ziyade; insanca, medeniyetçe, haksızlıklara dur diyerek, hakkımızı arayarak, “sen yanlış yapıyorsun” diyebilme cesaretini göstererek yaşamak istiyorum. Senelerce “gelişmekte olan ülke” seviyesinden çıkamadık. Gelişmek; sadece binalar yapmak değil; medeniyet, kültür ve tarih olarak da ilerleyebilmektir. Tarihimize ve mirasımıza sahip çıkmak da bizim görevimiz.
Evet, bazı kitaplar sevilmek için okunmaz.
Rahatsız etmek, vicdanımıza dokunarak sorgulatmak ve bazı şeylere dur demek için okunur.
Keyifli okumalar diliyorum.
Biraz SertYiğit Güralp · Masa Kitap Yayınları · 202330 okunma