Biraz Sert

Masa Kitap Yayınları

Vicdana dokunan yüzleşmeler...
2025 201. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2025 10:59
"Birbirimizi anlayabiliriz ama hak vermek zorunda değiliz." Yazarımız Yiğit Güralp ’in kaleme aldığı, Biraz Sert kitabı; “Kötülükleri yeterince anlamadık mı?” sorusuyla başlayan sayfalarında, insanlığın geldiği vurdumduymazlığı, toplumun öğrettiği ezberleri, kişisel konfor alanlarımızı ve miş gibi yaşanmış hayatları naif ama bir o kadar da sert bir dille ele alıyor. Yiğit Güralp , Cumhuriyet tarihimizin pek çok değerli isminden örnekler vererek insanlık tarihinin hangi noktaya geldiğinin altını çizerken; çizgi film karakterleri üzerinden karanlıkla aydınlığın savaşına da değiniyor. Bölüm başlarında okura yönelttiği sorularla bizi düşünmeye zorluyor. Bu kitabı okuduktan sonra “sevdim” ya da “sevmedim” demek pek mümkün olmuyor. Daha çok, “ Yiğit Güralp ’in kaleme aldığı konular beni, bir insan olarak, rahatsız etti” diyorsunuz. Tabii ki miş gibi bir hayatın içinde değilseniz. Ve evet, bu kitap beni rahatsız etti. Hayatı miş gibi yaşamaktan ziyade; insanca, medeniyetçe, haksızlıklara dur diyerek, hakkımızı arayarak, “sen yanlış yapıyorsun” diyebilme cesaretini göstererek yaşamak istiyorum. Senelerce “gelişmekte olan ülke” seviyesinden çıkamadık. Gelişmek; sadece binalar yapmak değil; medeniyet, kültür ve tarih olarak da ilerleyebilmektir. Tarihimize ve mirasımıza sahip çıkmak da bizim görevimiz. Evet, bazı kitaplar sevilmek için okunmaz. Rahatsız etmek, vicdanımıza dokunarak sorgulatmak ve bazı şeylere dur demek için okunur. Keyifli okumalar diliyorum.
·152 syf.·
2025 435. kitabı
Filmlerinden tanıdığımız Yiğit beyin Cumhuriyette yer alan yazilarindan derlenen gündemimize yabancı olmayan yazılar. Her ne kadar biraz sert dese de kitabın adina naif,kırmadan incitmeden anlatmaya çalışmıs. Bidünya kitap söyleşisinde mest olmuşken iki kitabını bitirmiş oldum. Kalemini kesinlikle tavsiye ederim.
2025 Okuma Raporları
Puan vermedi·152 syf.·
2025 282. kitabı
Kitabın adı "Biraz Sert" ama öyle düşündüğüm gibi sert konular, sert bir üslup göremedim ben. Daha çok genel bir eleştiri tazında. Büyük oranda da yazarın kendi sektörüne yönelik eleştirileri gibi. Kendi sektöründen kastım da sinema dünyası büyük oranda. Ama kitap boyunca bir üstten bakan tavır var sanki. Belki de seslendirmeden ötürü bana öyle gelmiştir. Çünkü söyleşisini dinlediğim yazar hiç de öyle biri gibi değildi. Aksine mütevazı görünüyordu. Belki de biraz sert derken kastettiği budur. Bilemedim. Yazarın iki kitabını da söyleşisini beğendiğim için dinledim. Önce kitaplarına başlasaydım ikisini değil de belki sadece bitirmiş olmak için başladığım kitabını dinlerdim, diğeri kalırdı, belki ikisi de kalırdı. Bu kitapta da geçiyor muydu emin değilim ama yazarın bana kattığı en önemli bakış açısı şu cümlesiyle oldu: "Anne babalık, ilk günden son güne çocuklarını doyurabilme hikâyesidir." Çok derin anlamı var benim için. Sadece bu anlamda ufkumu genişlettiği için bile iyi ki dinlemişim, diyebilirim. Ne yazık ki fazlası değil. Sinema sektörüne ilginiz varsa sizin için daha ilgi çekici olabilir tabii ki. Sonuçta yazarın asıl alanı sinema. Hâliyle aktarımları da daha çok sinemadan hayata gibi. Yine de insanlığa dair de düşündürücü sözleri var. Zaten meselelerin tümü insanlık ve insan olmak üzerine dönüyor. Ama yazarın insanlığa bakış açısıyla benimki pek de benzer değil. Bu açıdan da farklı bir bakış açısı kazandırması kıymetli, diyerek bitireyim.
2026 68. kitabı
Yiğit Güralp’in okura sunduğu Biraz Sert, yazarın önceki eserlerinin aksine daha karanlık, sorgulayıcı ve medeniyetin gölgede kalan yönlerine odaklanan bir deneme çalışmasıdır. Yazar, günümüz dünyasının karmaşık yapısını ve "kötüleri" anlama çabasını; sinema, çizgi roman ve popüler kültür ikonları üzerinden, sohbet havasında ve akıcı bir dille ele alıyor. Uğur Günel’in karikatürleriyle beslenen metin, ağır bir karamsarlık yerine vicdani bir sorgulama alanı açarak, okuru kendi gündemine dair düşündüren bir portre çiziyor. Sonuç olarak, popüler kültürü bir araç olarak kullanan bu çalışma, günümüz dünyasının kaotik yapısına karşı naif ama sarsıcı bir bakış sunan, kısa sürede okunabilecek nitelikte bir gündem okumasıdır.

Yiğit GüralpYazar · 1 kitap
Dünyaya 23 Aralık 1977 yılında gözlerini açan senarist Yiğit Güralp, Ayla, Uzun Hikaye ve Sınav gibi Türkiye’nin önde gelen eserlerinin senaryosunu kaleme almıştı. 45 yaşındaki senarist Güralp, 2007-2011 yılları arasında televizyonda yayınlanan Kavak Yelleri isimli dizinin senarist ekibinde yer almış ve uzun bir süre katkı sağlamıştır.