Zaman Bakanlığı #okudumbitti
Bu kitap zamanı değil, insanın zamana dayanma biçimini anlatıyor.
Başta oldukça sade bir fikirle açılıyor hikâye. Hayatını toparlayacak bir maaş teklifi alan bir memur, neyin parçası olduğunu sonradan öğreniyor: Devlet, geçmişten insanları bugüne getiriyor ve onları gözlemliyor. Kâğıt üzerinde her şey çok “düzenli”. Proje var, rapor var, kurallar var. Ama işin içine insan girince o düzen hızla çözülüyor. Çünkü geçmişten gelenler yalnızca tarihsel veri değil; korkuları, alışkanlıkları, özlemleri olan insanlar.
Komutan Graham Gore’la kurulan ilişki ilk başta neredeyse komik bir ev arkadaşlığı gibi. Günlük hayatın en basit detayları bile onun için baş döndürücü. Ama zamanla bu yabancılık yerini tanıdık bir şeye bırakıyor: anlaşılma ihtiyacına. Burada kitap çok incelikli davranıyor. Aşk bir “olay” gibi gelmiyor, daha çok kaçınılmaz bir yakınlık gibi yavaş yavaş yerleşiyor satırların arasına.
Beni en çok etkileyen şey, romanın devlet fikrine yaklaşımı oldu. Zaman yolculuğu gibi akıl almaz bir gücün, tanıdık bir soğuklukla ele alınması… İnsanların “misafir” değil, birer denek hâline gelişi, okurken içimi sıkıştırdı. Kim yaşayabilir, kim yaşayamaz? Kimin kaderi değiştirilebilir, kimin ki sistem için fazla risklidir? Bu sorular kitabın arka planında sessiz ama çok güçlü bir şekilde duruyor.
Dili oldukça akıcı; yer yer ironik, yer yer kırıcı bir sadeliği var. Büyük bilimsel açıklamalarla boğmuyor, bunun yerine karakterlerin iç dünyasına yaslanıyor.
Zaman Bakanlığı, bilimkurguyu bir süs gibi değil, insan kalbinin etrafına örülmüş bir zemin olarak kullanıyor. Bitirdiğimde içimde hem bir hüzün hem de tuhaf bir minnettarlık kaldı. Bazı hikâyeler vardır; sizinle kalmaz ama sizi değiştirir. Bu kitap onlardan biri.
@burcununseckileri ile merakla okudum. Okumanızı gönül rahatlığıyla öneririm.
@eksikparcayayinlari
jennifercoxpsychotherapist
#zamanbakanlığı #kalinebradley #burcununseckileriileokuyoruz #kitapincelemesi #bilimkurgu #edebibilimkurgu #kitapsever #bookstagram #instakitap #romanönerisi #okumahalleri #kitapkolikkafasikitapyorumu #reklamdeğilöneri