2024 47. kitabı
Sondan Başa, Aziz Nesin'in 1984 yılında yayımlanan bir şiir kitabıdır (bazı eski baskılarda 1984 olarak geçer, sonraki baskılar da yapılmıştır). Nesin'in genellikle mizah, öykü ve romanlarıyla tanınmasına rağmen, bu eser onun şiir yönünü öne çıkaran önemli bir çalışmadır. Kitap, Nesin'in kendi deyimiyle "acemice" yazdığı dediği şiirlerini topladığı ilk ciddi şiir derlemelerinden biridir. Daha önceki yıllarda (örneğin 1955'te "On Dakika" adlı şiir kitabını bastırıp büyük kısmını yaktığı bilinir) şiirle ilişkisi olmuş, ancak "Sondan Başa" ile şiirlerini kamuoyuyla daha cesurca paylaşmıştır. Kitabın genel özellikleri Şiirler mizahi taşlama ağırlıklıdır ama aynı zamanda duygusal, insancıl, hüzünlü ve hayatı sorgulayan tonlar da taşır. Aziz Nesin'in tanıdık üslubu burada da bellidir: günlük dil, samimiyet, toplumsal eleştiri, aşk, ölüm, yaşlılık, insanlık halleri gibi temalar işlenir. Bazı şiirler hastane/nöroloji kliniği ortamında yazılmıştır (özellikle yaşlılık dönemine denk gelen sağlık sorunları sırasında). Fethi Naci gibi isimler kitabın arka kapağında veya eleştirilerde "Aziz Nesin şiir yazmaz, o lafları şiir diye nasıl yayımlar?" tarzı ironik yorumlar yapmış olsa da, okurlar genellikle duygusal derinliğini ve samimiyetini çok sevmiştir.
Sondan BaşaAziz Nesin · Adam Yayınları · 199748 okunma