Öncelikle hissiyatımla başlayacağım. O kadar hafızamda tutmak istiyorum ki bu kitabı, anlattığı zamana karşı; her cümlenin derinliğini, yarattığı nostaljiyi, hüznünü ve gerçekliğini.. Tüm zamanların içinde dolaşsın ve bize hep o dilediğimiz on yılda yaşama seçeneğini sunsun..
Gospodinov Bulgar bir yazar ve yakın zamanda İstanbul’a ziyaretiyle de ses getirdi. Çünkü eserleri Türkçeye çevrildiğinden beri büyük ilgi görüyor ve tartışmasız hak ediyor. Zaman Sığınağı 2023 Uluslararası Booker ödülünün kazananı ve bu da şaşırtmıyor.
Hikaye Gerontoloji uzmanı Gaustin’in alzeimer hastalarına özel klinik açmasıyla başlıyor. 30’lar, 40’lar 50’ler , geçmişe dönük hafızalarıyla yaşamasını sağlayan; her katı ayrı, dekoru, ruhu ona göre tasarlanmış bir klinik.. Ve hatırlamak isteyen, istemeyen, zihinlerin içinde gezinen hayatlar.. Ardından ülkeler.. Hangi tarihi seçerlerdi mutluluk için? Toplumsal hafızaları harekete geçiren olaylar, darbeler, yasaklarla.. Sonra ekoller, moda, dergi kapakları, dil, söylemler, duruşlar.. Ve son olarak da ben neredeyim diyor yazar? Yazan kim, ben miyim?
Kısacası başka düzey bir anlatım, zaman yolculuğu.. Nerede yaşıyoruz, nasıl yaşıyoruz? Daha ne diyeyim, çok kafa yormakla birlikte çok etkilendim. Tabi ki “Bahçıvan ve Ölüm” ü de okuyacağım..