Evden Uzakta
2025 33. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2025 23:46
Abaddon Geçidi , ikinci kitabın sonunda Venüs’ten fırlayan devasa uzaylı halkasının (Halka) ötesinde neler olduğunu keşfetmekle başlar. Halka, Güneş Sistemi’nin dışına açılan bir kapı gibi davranır ve insanlık bu bilinmeyene doğru üç büyük gemiyle yola çıkar: Dünya’nın savaş gemisi Behemoth (eski adıyla Nauvoo, Mormonların nesil gemisi), Mars donanması ve James Holden’ın Rocinante’si. Halkayı geçtikten sonra gemiler “yavaş bölge” denilen garip bir alanda sıkışır kalır; burada fizik kuralları değişmiştir ve hız sınırı ölümcül derecede düşüktür. Kitabın büyük kısmı bu kapalı alanda, üç geminin içinde ve arasında geçen politik entrikalar, dini tartışmalar ve hayatta kalma mücadelesi üzerine kuruludur. Aksiyon sahneleri sınırlıdır; bunun yerine uzun diyaloglar, iç monologlar ve farklı bakış açılarından anlatılan gerilim hâkimdir. Final ise serinin en büyük plot twist’lerinden birini içerir: 1300’den fazla yeni halka kapısının açılması ve insanlığın galaksiye yayılma imkanının doğması. Bu final epik ve umut vericidir, ancak kitaba kadar geçen 450+ sayfa bu büyüyü yakalamakta zorlanır. Karakter Analizi Abaddon Geçidi'in en büyük sorunu, dört ana bakış açısı karakterinin (POV) hiçbirinin okuyucuyu tam anlamıyla sürükleyememesidir. Karakterleri tek tek inceleyelim: 1.James Holden Serinin ana kahramanı Holden, bu kitapta en pasif ve tekrarlayıcı halinde. Sürekli “hayalet” Miller (protomolecule’ün yarattığı yapay zeka) ile konuşuyor ve onun bulmacalarını çözmeye çalışıyor. Holden’ın klasik “doğru olanı yapma” takıntısı burada aşırı didaktik bir hal alıyor; neredeyse her kararını yüksek sesle ahlaki gerekçelerle açıklıyor. Okuyucu olarak Holden’ı ilk iki kitapta sevmiştik çünkü o bir anti-kahramandı: idealist ama kırılgan, cesur ama bazen aptalca davranan biri. Üçüncü kitapta ise adeta bir “seçilmiş kişi” klişesine dönüşüyor. Karakter gelişimi neredeyse sıfır; sadece Miller’ın aracı oluyor. 2.Clarissa “Claire” Mao (Melba Koh) [FAV] Julie Mao’nun kız kardeşi Clarissa, kitaba intikam arzusuyla giriyor: Babasının itibarını mahveden Holden’ı öldürmek istiyor. Clarissa’nın bölümleri başlangıçta ilgi çekici; teknolojik implantlarla donatılmış, kırılgan ama tehlikeli bir anti-kahraman portresi çiziliyor. Ancak hikâyenin ortasından itibaren Clarissa ani bir “tövbe” ve kurtuluş arc’ına giriyor. Bu dönüşüm o kadar hızlı ve inandırıcı olmaktan uzak ki, okuyucuda “yapay” bir his bırakıyor. Yazarlar Clarissa’yı Rocinante ekibine dahil etmek için bu yolu seçmiş gibi görünüyor (sonraki kitaplarda Peaches olarak kalıyor), ama bu kitap içinde motivasyonları yeterince derinleştirilmiyor. Potansiyeli yüksek bir karakter, kötü yönetilmiş. 3.Pastor Anna Volovodov Rus Ortodoks rahibesi Anna, kitaba dini ve ahlaki bakış açısı getirmek için eklenmiş. Anna’nın bölümleri en büyük tempo katillerinden biri. Sürekli gemiler arası politik toplantılarda, vaazlarda ve iç sorgulamalarda zaman harcıyoruz. Anna iyi niyetli, entelektüel ve merhametli bir karakter, ama hikâyeye katkısı sınırlı. Onun gözünden izlediğimiz Ashford’un deliliği ve dini fanatizm eleştirisi ilginç olabilirdi, ancak bu tema da yeterince derinleştirilmiyor. Sonuçta Anna, Holden’ın planını destekleyen bir yan figürden ibaret kalıyor. Okuyucunun büyük kısmı Anna’nın bölümlerini “atlayarak” okuduğunu itiraf ediyor. 4.Carlos de Baca (BOĞA) Behemoth’un güvenlik şefi BOğa, dört POV karakteri arasında belki de en başarılısı. Fiziksel olarak kırılgan (düşük yerçekiminde büyümüş, omurga sorunları var), ama zeki, pragmatik ve liderlik yeteneği yüksek bir Kuşakçı (Belter). Bull’un bölümleri gemideki isyanı ve Ashford’un çılgınlığını yönetme çabasını anlatıyor; aksiyon ve gerilim açısından en tatmin edici kısımlar bunlar. Boğa'nın karakter gelişimi de diğerlerine göre daha belirgin: Liderlik sorumluluğuyla yüzleşiyor, fiziksel sınırlılıklarını kabul ediyor. Yine de Boğa'nın hikayesi de kitabın genel yavaş temposundan etkileniyor. Yan Karakterler: Ashford: Kitabın ana antagonisti olan kaptan, karikatürize edilmiş bir “deli komutan” klişesi. Motivasyonları (Halka’yı yok etme arzusu) anlaşılır olsa da, davranışları aşırı teatral. Rocinante ekibi (Naomi, Alex, Amos): Bu kitapta neredeyse hiç POV almıyorlar. Sadece Holden’ın gözünden kısaca görülüyorlar ve kişilikleri geri planda kalıyor. Amos’un birkaç sahnesi hariç, mürettebatın o tanıdık kimyası kaybolmuş. Temalar ve Eleştiriler Kitap, din, fanatizm, affetme, insanlığın uzaylı teknoloji karşısındaki tepkisi gibi temaları işlemeye çalışıyor. Özellikle Anna ve Clarissa üzerinden “tövbe ve kurtuluş” teması ağır basıyor. Ancak bu temalar yüzeysel kalıyor; derin felsefi tartışmalar yerine uzun toplantı sahneleriyle ilerliyor. En büyük eleştiri: Tempo ve kapalı mekan sendromu. İlk iki kitapta Ceres’in koridorlarından Eros’un kaosuna, Ganymede savaşına kadar geniş bir evren gezmiştik. Abaddon Geçidi ise neredeyse tamamen üç geminin içinde geçiyor. Bu kapalı alan, gerilim yaratmak yerine sıkıyor. Neden 4/10? 1.Holden’ın pasifleşmesi ve didaktik hali. 2.Clarissa ve Anna’nın yetersiz işlenmiş karakter arc’ları. 3.Rocinante ekibinin geri planda kalması. 4.Aşırı uzun politik ve dini diyaloglar. 5.Aksiyonun sınırlı ve geç gelmesi. Ancak kitabı tamamen kötülemek haksızlık olur. Final bölümleri –özellikle istasyonun çekirdeğine yolculuk ve yeni halkaların açılış sahnesi– serinin en ikonik anlarından biridir. O parıldayan 1300+ kapı görüntüsü, insanlığın geleceğine dair muazzam bir umut aşılar. ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ Yusif Əhmədzadə
Abaddon GeçidiJames S. A. Corey · İthaki Yayınları · 202481 okunma
5 +1'leme