Dostoyevski-Ezilenler
Bence romanın adı ezilenler değil Aşağılananlar ve Hakaret Edilenler olmalıydı. Kitabın almancası Bence kitabın içeriğine daha uygun "Erniedrigte und Beleidigte"
Yazarın ilk kitaplarından birisi olan Ezilenler başlarda çok sıkıcıydı ve okurken zorlandım. Kitap sonra normale döndü ve çok hızlı bir şekilde okundu.
Kitapta karakterlerin isimleri soy isimleri takma isimleri kısaltma isimleri her an her zaman insanın karşısına çıkıyor ve insan yazmak zorunda kalıyor isimleri.
Ben bu kitaptan daha fazla performans bekliyordum.
Kitabın bazı yerlerini beğenmedim. Kurguda sıkıntı olduğunu düşünüyorum.
Kitabın konusu: Aşk, merhamet, ihanet, sadakatsizlik, güçlünün güçsüzleri ezmesi, zenginlerin fakirleri ezmesi.
Konusu: Nataşa lhmenev'in baş düşmanı olan prensïn oğlu Alyoșa ile kaçıyor. İhmenev kızına lanetler yağdrıyor, asla affetmek istemiyor ama bir yandan da sevgisi ağır basıyor. Arada gidip geliyor. Affetmek istiyor ama gururuna yediremiyor. Bu ikilem onu olur olmadık isler yapmaya yönlendiriyor.
"-Rüyaydı bunlar Vanya! dedi
- Rüya olan ne?
- Hepsi. Bu yıl olup biten her şey... Ah, neden senin mutluluğunu da mahvettim Vanya...
Gözlerinden; "Halbuki ömrümüzün sonuna kadar mutlu
olabilirdik!" düşüncesini okudum." S.436
Dostoyevski 19. yüzyıl Rus yazarlarındandır. 30 Ekim 1821 Moskova'da doğdu 9 Şubat 1881'de Küçük bir kasabada Petersburg'da öldü. İlk yazdığı bazı romanları ilgi görmedi ama 1872 yılında yayınladığı Ecinniler adlı romanı birçokları tarafından tüm zamanların en iyi siyasi olarak kabul edildi.