İhanet… Celaena’nın yaşadığı tam olarak bu. Üstelik öyle bir ihanet ki, onun sevdiği her insana musallat olan cinsten. Soğuk, sessiz ve yıkıcı. Hiç beklemediği anda kapısını çalan bir düşman gibi.
Bu kitap, serinin ya en başında okunmalı ya da üçüncü kitap Ateşin Varisi’nden sonra, duygusal bir okuma isteyenler için araya alınmalı. Ben iyi ki üçüncü kitaptan sonra okumuşum. Çünkü bu tercih, hem olayları hem de karakterleri daha iyi anlamamı ve analiz etmemi sağladı. Bana kalırsa bu kitapla Gölgeler Kraliçesi arasında güçlü bir bağ var. Arka arkaya okuyan arkadaşlarımın buna fazlasıyla hak vereceğini düşünüyorum.
Şimdi biraz kitaptan ve bana hissettirdiklerinden bahsetmek istiyorum. Haydi gelin, anlatayım.
Suikastçının Hançeri, Celaena Sardothien karakterini büyük ölçüde tanımaya başladığımız kitap. Geçmişiyle örülü bu bölümleri okurken, kendimizi onunla birlikte bir yolculuğa çıkmış gibi hissediyoruz. Bu kitap benim için bir “ön hikâye” olmaktan çok, Celaena’nın neden böyle biri olduğunu anlamanın anahtarıydı. Gücünün, kibirli duruşunun ve sertliğinin ardında ne kadar kırılgan bir taraf olduğunu burada net biçimde görüyoruz.
Kitap boyunca Celaena’yı sadece bir suikastçı olarak değil; güvenen, bağ kuran, hayal eden ve en çok da ihanete açık biri olarak okuyoruz. İhanet temasının bu kadar derin ve sarsıcı işlenmesi beni özellikle etkiledi. Çünkü bu ihanet, uzaktan gelen bir düşmandan değil; en güvende hissettiği yerden geliyor. Bu da kitabın duygusal yükünü fazlasıyla artırıyor.
Bu novellaları okumak, ana seride yaşananlara bambaşka bir anlam katıyor. Celaena’nın bazı kararlarını, sert tepkilerini ve insanlarla arasına koyduğu mesafeyi artık çok daha iyi anlıyorum. Bu kitap olmasaydı, onu sadece güçlü bir karakter olarak görürdüm; şimdi ise gücünün bedelini ödemiş bir karakter olarak görüyorum.
Özellikle Sam ile ilgili bölümleri okurken hiç rahat edemedim. Celaena için öyle bir kırılma noktası var ki, Sam’den öncesi ve Sam’den sonrası… Her şeyin dağıldığı, bozulduğu o an. Bundan sonra seriyi bambaşka bir gözle okuyacağım.
Bu, benim için yılın son kitap yorumu oldu. Bu yılı bu seriyle kapatıp, yeni yıla serinin diğer kitaplarıyla devam edeceğim. Bitmesini hiç istemediğim serilerden biri oldu benim için.
O hâlde mutlu yıllar! Yeni yılda, yeni kitaplarda buluşmak dileğiyle… Hoşça kalın. Sarah J. MaasSuikastçının Hançeri