Puan vermedi·416 syf.····Okunma: 30 Aralık 2025 01:36 2026 da "Yarama merhem oldu. Onun bir bakışı yalnızlığıma çare oldu. Hayatıma amaç ve önem kattı.(syf:314)" diyebileceğimiz insanlara karşılaşmak dileğiyle.
Hani derler ya aynı kitabı her okuduğunuzda farklı şeyler hissedersiniz, farklı şeyler görürsünüz diye. Bu kitap benim için tam öyle oldu diyebilirim. Ben önce 2023 de okudum baya da etkilenmiştim, beğenmiştim. Nietzsche ile Breuer arasında geçen hem felsefik hem psikolojik konuşmayı. Ama tabi şuan fark ediyorum da o zamanlar tam anlayamamışım.
Ben hemşirelik okuyorum ve bu dönem psikiyatri hemşireliği dersini aldım. Staja çıktığımız zaman hastalarla onların psikoljik yönlerini ele alan bir görüşme gerçekleştiriyoduk. Diceksiniz ki ne alaka bunu niye anlatıyorsun? Aslında çok alakaymış ben geç fark ettim. Breuer ve Nietzsche arasında geçen konuşma diyalogları tam da bizim derste gördüğümüz şekilde. Hastalığınıza bağlı olarak duygularınızda değişimler hissettiniz mi? .... dediniz, bunu biraz daha açabilir misiniz? Gibi sorular var. Bizde hastalarımızla konuşurken bu şekilde konuşuyoruz, dedikleri en ufak şeye bile dikkat ederek onları anlamaya hatta sadece bizim değil onların da kendilerini anlamalarına, tanımalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ama bazen öyle anlar oldu ki hastaya ne demem gerektiğini, nasıl cevap vermem gerektiğini, konuyu nerden bağlamam gerektiğini bilemedim. Kitapta bu kısımları da görüyoruz aslında. Breuer ikilemde kalıyor bunu mu desem, şunu mu desem, bundan bunu dersem şöyle olur gibi ya da söylediği cümlelere istediği gibi cevap alamadığı zaman kendine kızıyo, ne demesi gerektiğini düşünüyor kitap bunu net bir şekilde bize yansıtıyor. Aslında bende böyle ikilemlerde kaldığım için onun yerinde kendim varmışım gibi hissettim. Staja çıkmadan önce okusaydım bana çok faydası olabilirmiş. Çünkü kitabı okurken "aaa bak bende böyle desem olurmuş, keşke bende hastam bana şunu dediğinde bunu deseymişim" gibi söylemlerim oldu.
Kitap Doktor Breuer'in Lou Salomé'nin ısrarı sonucu Nietzsche'yi tedavi etme sürecini anlatıyor. Nietzsche de fiziksel bir hastalık var ama kitaptaki asıl konu psikolojik. Yani Breuer Nietzsche'yi psikojik yönden tedavi edecek. Nietzsche çok zorlu bir insan Breuer'in işi hiç kolay degil ve bu nedenle yaptığı bir planla Nietzsche'yi ikna etmeyi başarıyor. Ve Breuer zamanla fark ediyo ki aslında planladığı şey sadece bir oyun değilmiş, gerçekmiş. Ve böylelikle bir nevi rol değişikliği yaşanıyor diyebiliriz. Ve açıkçası o kısımlardan çok daha fazla keyif aldım diyebilirim. Ve dersi aldıktan sonra okuyunca her şey daha da anlamlı oldu.
"Josef, benim sorumdan kaçıyorsun yine. Sen hayatını yaşadın mı? Yoksa hayat mı seni yaşadı? Hayatını seçtin mi? Yoksa o mu seni seçti? Onu sevdin mi? Yoksa pişmanlık mı duydun?" Bu sorular belki de Josef gibi bizim de kaçtığımız sorulardandır.