2025 85. kitabı
Reşat Nuri Güntekin’in Acımak adlı eseri, Türk edebiyatının sadece bir dönem romanı değil, aynı zamanda derin bir psikolojik tahlil ve vicdan muhasebesi kitabıdır. 1928 yılında yayımlanan bu kısa ama etkili roman, "önyargı" ve "merhamet" kavramlarını sarsıcı bir kurguyla ele alır. ​İşte kitabı okumadan önce size rehberlik edecek, sürprizleri bozmayan bir inceleme: ​1. Tematik Odak: Önyargı ve Hakikat ​Romanın merkezinde, Zehra adında genç bir öğretmen bulunur. Zehra; işine son derece bağlı, disiplinli, çalışkan ancak bir o kadar da "merhametsiz" bir karakterdir. Onun dünyasında hata yapanın mazereti olamaz. Reşat Nuri, okuyucuya şu soruyu sordurur: Bir insanı sadece yaptığı hatalarla yargılamak ne kadar doğrudur? ​2. Kurgusal Yapı ​Kitap iki ana bölümden oluşur diyebiliriz: ​İlk Bölüm: Zehra'nın güncel yaşamı, karakter yapısı ve babasıyla olan kopuk ilişkisi anlatılır. ​İkinci Bölüm: Bir günlük aracılığıyla geçmişe yapılan yolculuktur. Bu kısım, taşra hayatını, bürokrasinin zorluklarını ve bir insanın nasıl adım adım yıkıma sürüklendiğini bir tablo gibi çizer. ​3. Karakter Analizi ​Zehra karakteri, yazarın idealist Cumhuriyet öğretmeni profilinin bir yansımasıdır ancak yazar bu sefer karaktere bir "kusur" yüklemiştir: Acıma duygusunun eksikliği. Bu eksikliğin kökenleri, kitabın ilerleyen sayfalarında çözülen bir gizem gibi önümüze serilir. Karakterin yaşadığı içsel dönüşüm, Türk edebiyatındaki en başarılı "aydınlanma" sahnelerinden biridir. ​4. Dil ve Üslup ​Reşat Nuri, Çalıkuşu’nda olduğu gibi bu eserinde de oldukça sade, akıcı ve dönemine göre duru bir Türkçe kullanır. Duyguları sömürmeden, olanı olduğu gibi anlatarak okuyucunun kendi vicdan terazisini kurmasını sağlar. ​Neden Okumalısınız? ​Empati kurma yetisini sorgulatır: Haklı bulduğunuz bir karakterden nefret etmenize veya kızdığınız birine üzülmenize neden olabilir. ​Toplumsal Eleştiri: Sadece bireyi değil, o dönemin sosyal yapısını ve aile içi dinamikleri de başarıyla eleştirir. ​Sürükleyicilik: Bir oturuşta bitecek kadar akıcı, ancak etkisi günlerce sürecek kadar derindir.
Alıntı
AcımakReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 202151,7bin okunma