2025 68. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2025 21:44
“Bilim muazzam bir güçtü ama hayalleri kısıtlıyordu. İşte bu yüzden bilim kurgu vardı; hayallerin kısıtlanmaması ve özgürce yayılabilmesi için.” Biomortem – Serkan Karaismailoğlu Selamlar Okurken bir noktadan sonra hikâyeyi değil, kendi sınırlarımı düşünmeye başladım. Bilim, hayal, ölüm ve ölümsüzlük arasında gidip gelen tuhaf ama çok etkileyici bir kitapla geldim. Falin’in hayatı sanki tek bir günü tekrar tekrar yaşayarak geçmişti. Bir üniversitenin konferans salonunda, yıllarca teknik işlerden sorumlu olarak çalışmış; düzenli ama ruhsuz bir hayat… Oysa Falin yazıyordu. Hem de çok genç yaşlardan beri. “Sanki içinde bir an önce dışarı çıkmak isteyen tonlarca kelime vardı ve kalemi eline her aldığında, bir kral gibi onları özgürlüğüne kavuşturuyordu.” Ta ki karısı Enke yazdıklarını okuyana kadar… Enke; hayatını katı kurallar, düzen ve disiplin üzerine kurmuş, hayal gücüne mesafeli bir kadındı. Falin’in yazdıklarını küçümsedi, alaya aldı farkında olmadan Falin’in hayallerini öldürdü. Gömdü. Yıllar sonra Amakrin’i gördüğünde, Falin’in uzun zamandır ölü olan kalbi yeniden atmaya başladı. Aşk… Cesaret… Ve yeniden yazı… Amakrin’den aldığı güçle kitapları basıldı, ciddi bir mal varlığı kazandı. Tam “mutlu oldum” dediği yerde ise kanser olduğunu öğrendi. Buraya kadar her şey neredeyse “normal” bir hikâye gibi görünüyor. Asıl kurgu ise tam burada başlıyor. Ve Biomortem’in kapısı aralanıyor… Biomortem ne mi? İnsanın ölmeden önce dondurulması. Bedenin, gelecekte yeniden uyandırılmak üzere saklanması… Ruh bedeni terk etmeden, bedene hapsediliyor. Kriptobiyoz… Yani yaşamı saklamak. Bir biyolojik zaman makinesinde; ölümlü bir insan olarak uyuyup, ölümsüz bir varlık olarak uyanma fikri… Sayfaların içinden bir bilim kurgu sahnesine ışınlanmış gibi hissettim. Ve Falin… Biomortem’in 17 numaralı havarisi. Kitabı bitirdiğimde kafamda deli sorular kaldı. Yarım kalmış gibi hissettiren parçalar… Bu bir seri mi? Devamı gelecek mi? Mater serisi gibi, zihni uzun süre meşgul edecek bir yolculuğun başlangıcı mı?
BiomortemSerkan Karaismailoğlu · Elma Yayınevi · 20252,815 okunma