···Okunma: 02 Aralık 2025 00:00 "Akıllı İnsanların Mantıksız Kararları", ekonomi dünyasının soğuk ve mesafeli duvarlarını yıkan, yerine son derece insani ve muzip bir bakış açısı koyan bir zihin açıcı. Nobel ödüllü bir ekonomistin kaleminden çıkmış olmasına rağmen, akademik bir dilden ziyade, bir "başarı ve direnç" hikayesi gibi akıyor. Thaler, geleneksel ekonominin bize dayattığı "insan rasyoneldir, her zaman kendi çıkarına olan en mantıklı kararı verir" şeklindeki "Econ" modelinin gerçek hayatta neden çuvalladığını kendi hayatından verdiği eğlenceli ve samimi örneklerle anlatıyor.
Thaler; neden indirimli bir ürünü almak için kilometrelerce yol gittiğimizi, neden zarar ettiğimiz bir yatırımdan sırf "emeğimiz var" diye vazgeçemediğimizi veya neden kredi kartıyla harcama yapmanın nakit ödemekten daha az can yaktığını bir bir açıklamış. Eser, ekonominin aslında psikolojiyle, duygularla ve hatta bazen düpedüz inatçılıkla şekillendiğini kanıtlayan bir "Davranışsal Ekonomi" manifestosu. Thaler'a göre, insanın mantıksızlıkları birer hata değil, insan olmanın kaçınılmaz bir parçasıdır. Kitap, Thaler'in mesleki kariyerine ışık tutması açısından da önemli bir eser. Kapağındaki kuş ayrıntısı da dikkatli okurun gözünden kaçmasın :)