#kitabiistan_
Coğrafyanın Mitleri: Dünyayı Yanlış Anlamanın Sekiz Yolu / Paul Richardson
Paul Richardson’ın “Coğrafyanın Mitleri: Dünyayı Yanlış Anlamanın Sekiz Yolu” adlı eseri, modern insanın dünyayı algılama biçimini inşa eden temel coğrafi kabullerini sarsıcı bir dille sorgularken bizlere sorgulatmayı da ihmal etmiyor. Kitap,haritaların sadece fiziksel sınırlarını değil,aynı zamanda kültürel ve siyasi kurguları nasıl şekillendirdiğini anlatarak başlıyor.Geçmişte haritaların kenarlarına gizlenen ejderha ve deniz canavarlarının yerini,bugün “kıta,sınır,ulus ve ekonomik büyüme” gibi modern kavramların aldığını savunan yazar,bu kavramların aslında gerçekliğin kendisi değil,birer kültürel inşa olduğunu ileri sürüyor.
Sekiz ana bölümden oluşan kitapta Richardson; kıtaların sayısından ulus devletlerin tanımına,sınırların işlevsizliğinden Rus yayılmacılığı ve Çin’in Yeni İpek Yolu projesine kadar geniş bir perspektif sunuyor. Örneğin “Ulus Miti” bölümünde,İskoçya’daki Culloden Muharebesi örneği üzerinden tarihsel olayların ve mekanların nasıl ulusal anlatılar yaratmak için çarpıtılabileceğini gösterirken; “Afrika’nın Yazgısında Başarısızlık Olduğu Miti” bölümünde sömürgeci klişelerin ötesine bakmayı öneriyor.Yazarın temel amacı,biz okurların “bir haritaya bir daha asla aynı gözle bakmamamızı” sağlamak.Kitabı okuduktan sonra zaten düz mantıkla bakmak mümkün olmayacaktır.
Genel anlamda kitap,coğrafyayı sadece bir yer bilimi olarak değil,bir ideoloji ve algı yönetimi aracı olarak ele alıyor. Hem düşündürücü hem de eğlenceli bir üsluba sahip olan eser; bildiğimiz ya da öğretilmiş sınırların dışına çıkmaya,bizleri davet ediyor.
Tavsiyemdir.
@timasyayingrubu