Her Şey Fanidir; Hatırlayan Da Hatırlanan Da
2025 15. kitabı
Okunma: 16 Aralık 2025 03:50
"Stoacılar Felsefeyi üçe ayırır: Mantık, Fizik ve Ahlak. Stoacılara göre felsefe yaşayan bir canlıdır. Mantık, bu canlının kemiklerini ve sinirlerini, Fizik etli bölgelerini, ahlaksa ruhunu oluşturur. Stoacılar bunlar arasındaki ilişkiyi şöyle ifade eder: En üstün iyi, erdemdir; erdem, doğayla uyumlu yaşamaktır, doğayla uyumlu yaşama, doğanın doğru bilgisini edinmekle mümkündür. Bu bilgiye de belirli bir yöntemle ya da bir ölçüyle ulaşılır. İyinin bilimi ahlaktır. Doğanın bilimi fiziktir. Bilginin ölçütü ise mantıktır. Fakat biri olmadan hiçbiri tam olarak görevini yerine getiremez." (Çevirmen Yunus Emre Ceren'in sunuşundan alıntıdır). Kendime Düşünceler, Roma'nın 5 büyük imparatorundan sonuncusu olan büyük filozof Marcus Aurelius tarafından kaleme alınmış bir "meditasyon" eseridir. Eser, stoa felsefesinin önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir. Marcus Aurelius, çıktığı seferlerde kendisine yol göstermesi, hatırlatıcı olması bakımından bu eseri kaleme alırken yüzyıllar sonrasının toplumuna ışık tutabileceğini düşünmüş müdür? Yazar muhtemelen kendisinden sonraki çağlara kadar bu bilgi birikimlerini ve deneyimlerini aktarmış olabileceğini hayal etmemiştir. Fakat Kendime Düşünceler öylesine etkileyici ve farkındalık yaratan bir eser ki bugün hala birçok okuyucuya ulaşabildiği gibi yüzyıllar sonrasına ulaşmaya da ve gelecek nesilleri de etkisi altına almaya devam edecektir. Tabi insan şunu düşünmeden de edemiyor: yaşadığımız bu dönem insanlık tarihinin en büyük imkanlara sahip olduğu dönemlerden bir tanesi. Herkesin her şeye, her yere kolayca ulaşabildiği bir ortam söz konusu. Kitabın yazıldığı dönem ile bugün arasındaki korkunç değişim, kitaptaki öğütlerin ve fikirlerin bugüne uyarlanabilmesini oldukça güçleştiriyor. Bunu anlamak da zor değil, elbette bu eseri okuyup bugüne tamamıyla uygulamaya çalışmak imkansız ancak dikkatli okunur ve üzerinde düşünülerek yorumlanmaya çalışılırsa, bugün okuyan her insanın hayatına dokunabilecek ifadeleri barındırıyor Kendime Düşünceler. Sayfa sayısı olarak kısa bir kitaptır ancak içeriği yoğundur ve okuyucusunun mutlaka dikkatini vererek okuması gerekir çünkü en ufak bir dikkat dağınıklığında verilmek istenen fikri kaçırmak mümkündür. Bu sebeple de her başlık "dur, düşün, hazmet ve devam et" şeklinde okunmalıdır. İnsanın hayatta mutlu ve başarılı olabilmesinin en önemli koşullarından bir tanesinin zihnini yönetebilmek olduğunu düşünür ve bu konuda insanın kendini eğitmesi gerektiğine inanırım. Evet insan bu konuda kendini eğitebilir, yetiştirebilir ve yaş alıp hayat tecrübesi edindikçe daha olgun bir insan haline gelebilir. Bu kitabı okuyan her okur mutlaka en az bir kere kitaptaki düşüncelerden bir tanesini kendi hayatına uyarlayıp uyarlamadığını, uyarladıysa da başarılı olup olmadığını ve uyarla(ya)madıysa şayet uyarlamak isteseydi nasıl yapardı sorularına cevap arayacak ve stoik yaşamın ne kadar uygulaması güç bir felsefe olduğunu anlayacaktır. Bununla birlikte stoik flozofların ne kadar güçlü bir zihne sahip olduklarını ve ancak bu düşünceleri sindirip hayatlarını bu düşüncelerle idame ettirebilen kişilerin tam bir lider olabileceğini ve topluma yön verebileceğini, bir toplum, bir devlet inşa edebileceğini düşüneceklerdir. Şahsi yorumuma kitabın dört dörtlük olduğunu söylemekle başlamalıyım. Kitapta yer alan ve bugünün dünyasında uygulanması hala mümkün olan fikirlerin ne kadarını hayatımda uyguladığımı düşündüğümde bir hayli başarısız olduğum gerçeği ile karşılaştım. Bundan da önemlisi, bu fikirlerin doğruluğuna, uygulanması halinde insanı hayatta başarılı kılabileceğine ve uygulayabilenin güçlü bir zihne sahip olabileceğine inanıyorum. Ama yine de tekrar belirtmekte fayda görüyorum ki bu kitabı okuyan çoğu kişi bana katılacaktır; kitaptaki düşünceler dünyasını bugüne direkt entegre edebilmek mümkün değil. Kitap bu bilinçle okunmalı ve günümüze göre yorumlanmalı okuyucular tarafından. İnsan zihni eğitilebilir ve bu kitap sizin kişisel gelişiminiz için müthiş bir rehber.
Stoa Felsefesi
Kendime DüşüncelerMarcus Aurelius · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202427,9bin okunma