2026 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2026 14:54
Fırtınadan Önce Şark Bitti. Vicente Blasco İbañez in okuduğum 2. kitabı. Aslında ben bu kitabı Eski İstanbul'un Sokak Köpekleri ve onları çok seven Köpek dostu İstanbul halkından bahseden bölümü için aldım. Ama Kitabı bir bütün halinde ve tüm bölümlerini okuduğumda İstanbul'a geziye gelen Avrupalı İspanyol bir yazarın (gezgin) gözünden 1907 Osmanlısının Payitahtı İstanbul'u yerli yazarlarımız bile ancak bu kadar güzel ve ayrıntılı anlatır. Bence daha önemlisi Vicente Blasco İbañez in İstanbul'a daha fazlası Türk insanına duyduğu hayranlık bu kitabı benim için daha kıymetli yapıyor. Kitap sanki İstanbul'u gezmeye gelen yabancı bir Turistin eline tutuşturulacak bir rehber niteliğinde. İstanbul'un başta yazdığım gibi o meşhur sokak köpeklerinden tutunda. Hayvansever, Müslümanlığa gönülden bağlı, dini bütün, sıcakkanlı, saf ve temiz Türk insanından, İstanbul'un diğer müslim ve gayrimüslim azınlıklarına ve yaşadıkları semtlere, Sultan Abdülhamit'ten onun ünlü sadrazamlarına, Osmanlı ordusunda ki Türk askerine kadar, Bizans'tan kalan yapılardan, Galata Köprüsüne, Raks eden dervişlerden, Ayasofya'ya Rum Patrikhanesi'nden tutun İstanbul kadınının yaşantısından harem ağalarına, Tekkelerdeki Zikir ayininden, Ramazanda İstanbul'una ve Kadir Gecesine verilen öneme kadar ayrıntılarıyla ve hisleriyle duygusal bir tarda anlatmakta. Tarihi bir belge, bir rehber, etnik ve sosyal ve dinsel antropolojik niteliği yanında, akıcı bir roman tarzı var. ve Yazarın Duygusal hislerleriyle dolu bir kitap.. Yazarın, Müslüman Türk insanına olumlu ve hayranlık ötesine varan hakkındaki düşünceleri bence çok önemli.. Okur arkadaşlarıma ısrarla tavsiye ediyorum. Fırtınadan Önce Şark kendimce kitabın Ana-fikir alıntısıyla veda ediyorum. "Bir İstanbul'ki, hem bildiğimiz hem bilmediğimiz." Fırtınadan Önce Şark Vicente Blasco İbañez sayfa xıı, Türkiye iş Bankası Kültür Yayınları.
Fırtınadan Önce ŞarkVicente Blasco İbañez · İş Bankası Kültür Yayınları · 200712 okunma