dikkat kalbinizi acıtır
2026 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2026 02:43
Etkisinden günlerce çıkamadığım, beni mahveden, uykularımı kaçıran, gözlerimi sulandıran, kalbimi acıtan o kitap. Maalesef yaşanmış bir hikaye. . . 1971 yılında Fas kralı II.Hasan’a bir suikast girşiminde bulunulur. Bu darbede görevli askerler olay yerine “tatbikat yapacağız.” söylemi ile götürülür ve kendilerini bir darbenin düzenleyicisi olarak bulurlar. Bu darbenin başarısız olması sonucu tüm askerlere hüküm giydirilir. Birkaç yıl “normal” bir cezaevinde kaldıktan sonra onları bekleyen başka bir yer daha vardır. Tazmamart Hapishanesi. Askerler buraya getirildiğinde buranın hiç ışık almayan, yerin altında bir hücre, bir zindan olduğunu anlarlar. Burası resmi kayıtlarda yer almadığı için kimse tarafından bilinmemektedir. Askerlerin ailesi onların öldüğünü veya kaybolduğunu düşünür. Burada tam 18 yıl geçireceklerdir. Çoğu bu süreyi tamamlayamaz. 28 kişi girdikleri bu zindandan sadece 4 kişi olarak ayrılırlar. Bu kitap, yazarın oradan sağ çıkmayı başarabilen Aziz ile yaptığı röportaj sonucunda yazılmıştır. Kitapta geçenler bizzat 18 yıl boyunca Aziz’in yaşadıklarıdır. Aziz kitapta Salim adıyla yer alır. 1.60 boyundaki her hücrede her mahkumun bir numarası vardır. Günlük yemek sabittir. Kahve ve lapa. Burada hayatta kalabilmek için vücudun canlı kalmasının yanında zihnin de canlı kalması gerekmektedir. Bunun farkında olan Salim, başta kendini sonra da arkadaşlarını bu konuda geliştirir. Onlara ezbere bildiği hikayeleri, masalları anlatır. İç huzurunu ise maneviyatla korur. Bunu da namaz kılarak, dua ederek, annesini düşünerek, geçmişini unutmaya çalışarak sağlar. Işığın hiç olmadığı bu çukurda namaz ve dua yolculuğunda o kadar gelişir ki olacakları önceden hissedenlerden biri olur. Ölecek birileri varsa gardiyanlara önceden haber verilir. Gardiyanlar haklı çıktıklarını gördüklerinde ise şaşırıp korkmaya başlarlar. Burada yaşanaların nasıl duyulduğu, onların kurtuluşunun nasıl olduğunu merak edenleri bu kitabı okumaya davet ediyorum. Salim, orada ölmeyeceğini biliyordu.
Işığın O Kör Edici YokluğuTahar Ben Jelloun · Sia Kitap · 2020697 okunma