İvan İlyiç'in Ölümü
2026 2. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2026 15:56
İvan İlyiç’in Ölümü herkesin okuması gereken bir eserdir. Günlük hayatta ölüm fikri çoğu zaman aklımızdan çıkar bu eser ise bunu çok çarpıcı bir şekilde yüzümüze vurur. İvan İlyiç hasta olunca ölüm fikri aklından hiç çıkmaz. Hayatını gözünün önünden geçirdiğinde ise aslında hayatını gerçekten yaşayamadığını görür. İlyiç hayatı boyunca gerçek bir aile bile edinememiştir. Aile bireylerinin asıl derdi İlyiç öldükten sonra paranın nereden geleceğidir. Bu durum insanların ne kadar çıkarcı olabildiğini ve gerçek duygulardan ne kadar uzaklaştığını gösterir. Kısaca eseri şu sözle özetleyebiliriz “İnsan öleceğini bilen tek canlıdır ama asla ölmeyecekmiş gibi yaşar.” Gerçekten de baktığımızda bu söz çok doğrudur. Öleceğimizi biliriz ama hayatımızın bir sonu yokmuşçasına davranırız. Hayata bir anlam katmadan yaşarız. Ölüm yaklaştığında ve sorgulamaya başladığımız vakit bu gerçeği idrak edebiliriz. Peki sizlere soruyorum siz hayatınızı gerçekten yaşadığınızı düşünüyor musunuz?
Duygu ve Düşünce
İvan İlyiç'in ÖlümüLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202261,1bin okunma