2026 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2026 22:18
Nils Vik’in Öldüğü Gün ~ Frode Grytten Merhaba sevgili kitapseverler, Hayatı boyunca insanları teknesiyle bir kıyıdan diğerine taşıyan bir adamın, kendi son seferinde fiyortu nasıl geçtiğini hiç düşündünü mü? Bugün kitaplığıma 2023 Brage Ödüllü, sessizliğiyle gök gürültüsü yaratan bir eser ekledim. Son dönem İskandinav edebiyatının en zarif, sessiz ama en derinden vuran eserlerinden. Nils Vik, fiyortların puslu sularında sadece yolcu değil, adeta ruhları ve hayatları taşıyan modern bir Kharon. Kahramanımız, o sandalcı gibi ömrünü bir eşik bekçisi olarak geçirmiş. Ama bu kitapta okuduğumuz şey bir ölüm anı değil; koca bir hayatın, anıların ve sadık bir köpeğin dostluğunun son bir kez zihinden süzülüşü. Kitabın sonu bence çok konuşulacak türden. Nils, teknesiyle korunaklı fiyort sularından çıkıp açık denize açıldığında aslında ne oluyor? Bence bu bir kendini bırakış değil, muazzam bir tamamlanma. Teknenin motoru sustuğunda, fiyortun bitip denizin başladığı o çizgide, sadece fiziksel yaşamını değil, görevini de huzurla tamamlıyor. Bir insanın ömrü, dokunduğu insanların hafızasındaki yeridir, sözünün en zarif kanıtı bu sayfalar. Duygu dikte etmeden vicdanla yüzleştiren nitelikli bir edebiyat. Yazarın kullandığı o metanetli tavır Fournier’in tavrıyla akraba gibi. Bu kışın en derin en duru yolculuğu. Herkese keyifli okumalar dilerim, sevgiyle
Nils Vik’in Öldüğü GünFrode Grytten · Metis Yayınları · 2025146 okunma