Yaşadım canım yaşamak denirse buna :))
2026 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2026 21:42
Öncelikle kitabın çıkış öyküsünden başlamak istiyorum Aziz Nesin rahat kafayla oyun yazmak için gittiği Sapanca’da 11 yaşındaki oğluyla göl kenarına gidiyor orada oğlu yaşında bir çingene çocuk amca bana 1 TL versene diyor Aziz Nesin ne yapacaksın 1 TL’yi dediğinde çocuk ekmek alacağım diyor Aziz’in parayı verirken bir şık giyinimli kendi oğluna bakıyor bir de soğuk kış günü yalınayak gezen çingene çocuğa bakıyor adın ne senin diye soruyor çocuk Yaşar diyor “öyle bir yaratık, bir insan yavrusu ki yaşıyor desen yaşamıyor yaşamıyor desen yaşıyor” birden kafasında bir şimşek çakıyor “yaşar ne yaşar ne yaşamaz” 1948 yılında Harbiye askeri cezaevinde tutukluyken başka bir tutuklu arkadaşı Nüfus memurluğundaki bir yanlışlıktan ötürü ne kendine ne de çocuklarına nüfus kağıdı çıkaramadığını anlatıyor nüfus kağıdının olmaması iş bulmama engel ama cezaevine girmeme engel değil değince elimizde tuttuğumuz bu kara mizah kitap ortaya çıkıyor ama kitabın ortaya çıkışı da çok çetrefilli yollardan oluyor Aziz Nesin öyküyü yazdığında bu öykü radyoda büyük bir başarıyla oynuyor Radyodan sonra tiyatroya tiyatrodan sahne oyunlarına oradan filme uyarlanıyor gazetede çizgi romanı derken televizyon oyununa evriliyor tam yeter artık başka bir iş yapamıyorum derken de bu sefer okuyucular hani kitap diye kitapçı kitapçı geziyor bu kitabı da yazmak farz oluyor yani. Kitap; 11 yaşındaki çocuğu okula yazdırmaya çalışırken nüfus cüzdanı çıkarmayı unuttuğunu fark eden ailenin oğulları Yaşar’ın başına gelen ilginç olaylar silsilesinden ibaret. Kitabı bitirip filminide izledim. Eski nostaljik bir film izlemek iyi geldi doğrusu. Keyifli okumalar.
Yaşar Ne Yaşar Ne YaşamazAziz Nesin · Nesin Yayınevi · 200816,2bin okunma