2026 1. kitabı
Charles Dickens'ın en sevilen ve en çok okunan romanlarından biridir. 1860-1861 yıllarında tefrika edilmiş, 1861'de kitap olarak basılmıştır. Dickens'ın olgunluk dönemi eserlerinden biri kabul edilir ve genellikle onun en iyi romanları arasında sayılır. Roman, Pip adlı yetim bir çocuğun çocukluğundan yetişkinliğine uzanan hikâyesini anlatır (bir bildungsroman / yetişme romanıdır). Kırsal bir bölgede, ablası ve ablasının kocası demirci Joe Gargery ile sade bir hayat süren Pip’in hayatı, bir gece mezarlıkta karşılaştığı kaçak bir mahkûmla başlar. Daha sonra gizemli bir mirasa konmasıyla Londra’ya gidip “centilmen” (beyefendi) olmaya çalışır. Bu süreçte büyük bir aşk, sınıf atlama hayali, gurur, pişmanlık ve gerçek değerlerin keşfi gibi duygularla dolu maceralar yaşar.Hikâye üç ana bölüme ayrılır ve her bölümde Pip’in “büyük umutları” farklı bir şekle bürünür. Başlıca Karakterler Pip (Philip Pirrip) → Ana karakter, anlatıcı. Yetim, hırslı, duygusal ve zamanla kibirlenen bir genç. Joe Gargery → Pip’in ablasının kocası, demirci. Saf, iyi kalpli, sevgi dolu, romanın en sevilen karakterlerinden. Bayan Havisham (Miss Havisham) → Zengin, eksantrik, terk edilmiş gelin. Zamanı durdurmuş gibi yaşayan, intikam dolu bir kadın. Estella → Bayan Havisham’ın evlatlığı. Güzel, soğuk, duygusuz yetiştirilmiş bir genç kız. Pip’in büyük aşkı. Abel Magwitch → Kaçak mahkûm. Dışarıdan korkutucu ama iç dünyası çok farklı. Biddy → Mütevazı, zeki, iyi kalpli köy kızı. Bay Jaggers → Londra’daki sert, güçlü avukat. Wemmick → Jaggers’ın yardımcısı, ilginç ve ikili hayat yaşayan bir karakter. Ana Temalar Sosyal sınıf ve sınıf atlama hayali → Viktorya dönemi İngiltere’sinde zengin-fakir ayrımı, “centilmen” olma çabası. Para ve gerçek mutluluk → Zenginlik insanı mutlu eder mi? Gerçek değerler nelerdir? Aşk ve reddedilme → Özellikle Pip-Estella ilişkisi üzerinden çarpıtılmış aşk. Pişmanlık, vicdan ve kendini bulma → Pip’in gururunun kırılışı ve olgunlaşması. İyilik ve kötülük → Görünüş ile gerçek karakter arasındaki fark (Joe ve Magwitch örneği çok çarpıcıdır). Suç, ceza ve adalet → Dönemin hapishane sistemi ve suçlulara bakış. Çok güçlü ve unutulmaz karakterler (özellikle Bayan Havisham ve Joe Gargery ikonik hale geldi). Hem duygusal hem de toplumsal eleştiri dolu. Gizem, sürpriz ve dramatik dönemeçlerle dolu bir kurgu. Dickens’ın en olgun, en dengeli üslubu burada görülür. Eğer kitabı okumadıysan şiddetle tavsiye ederim; özellikle Joe Gargery’yi tanıdıkça insanın içi ısınıyor, Bayan Havisham’ın odasına girdiğinde ise tüylerin diken diken oluyor.
Büyük UmutlarCharles Dickens · Boyut Matbaacılık · 201318,5bin okunma