2026 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2026 23:50
Çok çok arada kaldığım bir kitaptı. Bir yandan Cemile'nin haklılığını gururuma yedirmeye çalışırken bir yandan da haksızlığını ispatlarken buldum kendimi. Haklı çünkü; ehline denk gelmeyen her şey ziyan olur can da inci mercan da. Güzel, alımlı, cilveli ve duygusal yoğunluğu yüksek olan bir kadın lakin eşi tarafından gönderilen mektuplarda kendisine sadece "Ve karım Cemile'ye de selam ederim."cümlesi ayrılıyor.Haksız çünkü; aldatmayı meşru bir zemine indiremem. Hikaye şöyle: Özgür ruhlu, bir yandan asi, hareketli bir kadın olan Cemile eşiyle severek evlenip Kırgız bir aileye gelin geliyor. Eşi savaş çıktığı için askere gidiyor. 14 yaşındaki kaynından dinlediğimiz bu hikayede Danyal adında bir karakter de var. Bu karakter askerden dönmüş, sessiz, konuşmayan, anlatmayan, kendi içinde bir dünya yaşayan, bir ayağı hafif topallayan köyün delikanlısı. Bu üç karakter savaş alanına erzak taşımakla görevlendiriliyor. Ve bu görevde beraber yol almaları sırasında yasak aşk filizlenmeye başlıyor. Benim dikkatimi ve ilgimi çeken kitabı ağzından dinlediğimiz Cemile'nin kaynının çok iyi gözlem yeteneği. Masum kıskançlığı, korumacı tavrı, insanın ruhunu görme çabasıyla daha da içine girmek istediğim bir karakter oldu. Öyle ki Dalyan'ın bakışlarından ruhunu, hissettiklerini, düşüncelerini çok iyi çözümleyip bize aktarıyor. Yazarın dilinin sadeliğinin yanında betimleme gücüyle okuyucuya enfes bir bozkır havası tattırıyor.
CemileCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 201944,5bin okunma