İçindeki Büyük Güç
2025 131. kitabı
Okunma: 07 Temmuz 2025 11:50
Sizlerle Marcela Lobos'un İçindeki Şamanı Uyandır eserini paylaşacağım. Evvela sizlere şamanlıktan bahsetmek istiyorum. Orta Asyadan bütün dünyaya yayılmış bir millet olarak İslamiyet önce Gök Tengri inancına sahiptik ve bu inancın ritüellerini gerçekleştiren kişilere de şaman ya da kam deniyordu. Ölecek olan insanların yolculuğuna eşlik eden bu şamanlar ruhlarla insanlar arasındaki iletişimi kuran kişilerdi diye anılırdı. Güney Amerikanın And Dağlarındaki şamanlar ise bilindik manada bir Tanrı inancına sahip değiller sadece ölen kişilerin Büyük Ruh denen bir varlıkla bütünleştiğine inanıyorlar ve ölecek olan kişilerin Büyük Ruh'a ulaşmasına yardım ediyorlar ki eski Türklerdeki şaman kültüne benziyor. Hayatının zor bir döneminde eğitmeni Dr. Alberto Villoldo ile tanışan yazar ögrendikleri sayesinde bir şamanın bilgeliğine ulaşarak geçirdiği ruhani süreci kaleme almış. Bir kadın olduğu içinde "Bir kadının kendini keşfetme yolculuğu" alt başlığını atmıştır. Bu detay neden bu kadar önemli, çünkü doktorun şamanlık üzerine yazdığı eserler bir erkeğin gözünden anlatılmakta. Fakat bu derin bilgelik bir kadının gözünden daha muazzam. Her bölümü okudukça kadın ruhunu dokunuşu fark ediyor. Gelelim içimizdeki şamanı uyandırmak için izlenecek yola; kendini arama yolculuğunda şifa çemberinden söz eden yazar güney, batı, kuzey ve doğu diye dörde ayırdığı 12 aşamalı bir sürece değinmekte. Büyük Ruh'un çağrısıyla başlayan güney aşaması son armağanla birlikte doğunun içinde son bulmakta. Her bir aşamanın Lobos hayat hikayesi üzerinden şekillenmesi çok kıymetli. Çünkü her bireyin yaşamı kendine özgü nitelikleri sahip ve kitabı okurken bir şeyleri birebir uygulamak yerine koşulları tefekkür ederek farkındalık kapısını aralayabilirsiniz. İki çocukla boşanıp zor bir hayata adım attıktan sonra kendini bulması ve yeniden evlenmeye karar vermesi mühim detaylar. Öyle ki hepimiz cesaret olduğumuzu ya da her şeyi başarabileceğimizi düşünürüz ama sürece adım attığımızda hiçte öyle olmadığını anlarız. Bu nedenle okuyup öğrenmeye devam. Marcela Lobos
İçindeki Şamanı UyandırMarcela Lobos · Omega Yayınları · 202429 okunma