2026 2. kitabı
"Tarih el feneri gibidir, nereye tutarsan orayı aydınlatır, gerisi karanlıkta kalır. Fenerin nereyi aydınlatacağına da feneri tutan el karar verir." 1998 Yunus Nadi Roman Armağanı alan serinin ilk kitabı Kılıç Yarası Gibi ardından da 2001 yılında çıkan İsyan Günlerinde Aşk kitabını çoğumuz o tarihler de okumuş, okumasak da yazarın en bilinen ve sevilen eserlerinden olduğunu biliriz. Peki bu iki kitabın Osmanlı Kuarteti adlı bir dörtlemenin ilk iki kitabı olduğunu biliyor muydunuz? Ben tesadüfen öğrendim ve üçüncü kitabının yıllardır okunmayı beklemekte olduğu için bu muhteşem seriyi tekrar ve bu yaşımda daha da etkilenerek okumaya başladım. Şimdiye kadar okuduğum en iyi dönem romanlarından biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Neden okumalısınız? Çünkü; serinin ilk kitabının ilk sayfasından itibaren ilmek ilmek işlenen bu gerçek olaylara dayanan kurgu kitabı tarihi olayların bilmediğimiz görünmeyen taraflarını tarafsız bir şekilde önümüze seriyor. Çünkü; karakterlerin asla siyah/beyaz olmadığı seri boyunca gelişim ve değişimlerine tanık olmak çok keyifliydi. Çünkü; bu unutulmayacak karakterlerin zekice ve onlarca altı çizilesi, sarsan diyaloglarını okumak benzersiz bir deneyim sunuyor. Kılıç Yarası Gibi ile 2. Meşrutiyetin ilanı, Osmanlının çöküşü, İttihat terakkinin doğuşu ile başlayan seri Çanakkale Savaşı, Ermeni tehciri, Enver Paşa, Talat Paşa, Mustafa Kemal Paşa gibi olayların ve karakterlerin işlendiği 1915 yılı dönemine ışık tutan O Yıl ise son kitaptır. Yazılanlara katılır/katılmazsınız ama savaşın halka getirdiği sefalet ya da tam tersi savaşla zenginleşen kesim, iktidar gücünün aslında nasıl zehirli olduğu, sevginin ve aşkın çeşitleri, unutulmayacak diyalog ve karakterleri (bildiğimiz hocalara hiç benzemeyen Şeyh Yusuf Efendi başta olmak üzere Albay Rıdvan, Efronya, Hikmet Bey, Nazım, Anya, Dilara, Dilevser ve daha birçokları), ile temposu hiç düşmeyen okuduğum bu vurucu seri bitmesin istedim. Bu zor vedalaştığım seriyi herkesin okuması dileğiyle.
O YılAhmet Altan · Everest Yayınları · 2025348 okunma