Selamun aleyküm dostlar;
Evladım sana diyorum kitap grubu olarak bu ay için seçilen ve okuyacağımız bir kitaptı. Seçilen kitaplar genellikle belirli bir amaç için bir şeyleri doğru anlayabilmek için ya da tarihsel bir süreci analiz edebilmek için seçiliyor bence, ki seçimler bana gayet yerinde geliyor.
Kitap Amil'in 10. Yaş gününü sürprizlerle dolu olmasını beklediği bir günle başlıyor. Olaylar Amil için de böyle başlıyor. Fakat kitapta 1. Dünya Savaşına uzanan ve bunu da kurgu ve gerçekliğin harmanlanması ile ve kuşaklar arası diyaloglarla ele alıyor. Sanjiv'in günlüğü ve Amil bir yolculuğa çıkıyor.Büyükbabasına da verilen yetenek Amil'e neden verilmişti? İşte bunu 1984 de Hindistan'da geçen gerçek bir felaket olan yüzlerce insanın ölümüne, geçici veya kalıcı engelli kalmalarına sebep olmuş olan Bhopal felaketinde anlıyorsunuz. Bu kitap aslında Bhopal felaketinden esinlenilerek yazılmış olup tarih ile kurguyu, gerçek ile hayali harmanlayarak size sunulmuş bir miras yüküdür.
Kitapta beni Amil'in yaşadıkları çok üzdü. Başkalarının suçu yüzünden neden Amil cezalandırılıyordu?Amil güzel yürekli güzel yetiştirilmiş; başkasının yaptığı zannedilen bir suç yüzünden tıpkı babası ve dedesi gibi cezalandırılan, şiddet gören bir çocuktu. Fakat beni üzen diğer karakterlerden birisi de Chunni oldu. Görülmemenin, acının, bir gün gerçekten gülmenin bir cümleye bir teşekküre bağlı olmasına katlanamıyorum.
Kitabın diline gelirsek akıcı, okuması çok rahat ve zaten hemen de bitirilen bir kitaptı en azından benim için. Savaşlara farklı açılardan bakmak ve bazı felaketlerin geliyorum dediği halde kimsenin bunu görmek istememesi ya da görmek işine gelmediği için görmediği şeylerin nelere sebep olabileceğini görmek istiyorsanız bu kitaplar tam da bizlere göre..
Timothy D. Walker