Soyang-ri’nin Kitap Mutfağı
2026 2. kitabı
Kitabı okurken kendimi klasik aile hikâyeleri anlatan, romantik ve dramatik bir anime dizisi izliyormuş gibi hissettim. Tam da ait olduğu seriye yaraşır bir "iyi hisset" kitabı gerçekten. Özellikle Kore ve Japon kültürüne az çok aşina ve ilgili olan, anime izlemeyi seven kişilerin beğenebileceği bir kitap. Kitap 7 farklı kişinin hikâyesine yer veriyor. Tüm karakterleri bir araya getiren yer ise Soyang- Ri'nin Kitap Mutfağı isimli okur konaklama tesisi. Dolayısıyla anlatı boyunca neredeyse tek bir ana mekânın varlığından söz etmek mümkün. Anlatı boyunca söz konusu 7 kişi haricinde hikâyesine ufak tefek yer verilen bazı yan karakterler de var. Tek mekân bağlantısı kurulduğu için hikâye geçişlerinde çok fazla kopukluk hissetmedim fakat anlatının kendisi halihazırda çok derinlikli ve iddialı değil zaten. Toplamda iki ya da 3 oturuşta bitirilebilecek, çay ve kahve eşlikçisi bir iyi vakit geçirme hikâyesi de denebilir. Benim hikâyeye dair en sevdiğim şey karakterlerin farklı yaş gruplarından olması oldu. Bu sayede roman; hayatlarının farklı evrelerinde bambaşka keşifler, arayışlar ve bunalımlar içindeki kişilerin hallerine göz atma imkânı sunuyor. Kitabın dikkatimi çeken bir diğer noktası ise oldukça sık, uzunca ve detaylı doğa tasvirleri ve çevre betimlemeleriydi. Nedense bunun yazarın Koreli olması ve dolayısıyla romana da bu kültürün hâkim olmasıyla ilgili olduğuna dair bir ön yargım var ama herhangi bir somut dayanağım yok bu konuda elbette :)) Galiba uzun yıllar boyunca çok severek izlediğim Japon ve Kore animelerinde de müzik ve ortam sesleriyle birlikte çokça yer verilen doğa, şehir veya mekan görüntüleri bu kanıyı bende pekiştirdi. Soyang-ri'nin Kitap Mutfağı
Soyang-ri'nin Kitap MutfağıKim Jee-Hye · Athica Yayınları · 2025655 okunma