Çoğu kişi bu kitabı kapağındaki "Zengin Ol" vaadine kanıp, ucuz bir piyango bileti umuduyla okuyor. Oysa Napoleon Hill, 1937 yılında yazdığı bu eserle aslında finansal bir tavsiye değil, zihinsel bir yazılım güncellemesi sunuyor.
Bir yazılımcı olarak rakip sistemlere bakarım. Hill, 500'den fazla başarılı ismi (Ford, Edison, Carnegie) 20 yıl boyunca analiz ederek, başarının tersine mühendisliğini (Reverse Engineering) yapmış. Ortaya koyduğu 13 prensip, aslında insan zihninin nasıl programlanacağına dair bir algoritmadır.
Kitabın Gözden Kaçan 3 Kritik Noktası:
1. Oto-Telkin (Auto-suggestion) Bir Kodlamadır: Hill, bilinçaltını bir "server" (sunucu), bilinçli düşünceleri ise oraya gönderilen "komutlar" olarak tanımlar. Eğer siz sunucuya "korku" kodunu yüklerseniz, çıktı olarak "başarısızlık" alırsınız. Bu, spiritüel bir ritüel değil, nöro-linguistik bir gerçektir.
2. Cinsel Dönüşümün Simyası: Kitabın en cesur ve en az anlaşılan bölümü. Hill, cinsel dürtüyü bastırmayı değil, bu muazzam enerjiyi yaratıcılığa ve iş hırsına dönüştürmeyi öneriyor. Bu, termodinamik yasaları gibidir; enerji yok olmaz, sadece şekil değiştirir. Bir girişimci için hayati bir derstir.
3. Mastermind (Üst Akıl): Hiçbir büyük zihin tek başına çalışmaz. İki zihin bir araya geldiğinde, üçüncü ve daha güçlü bir görünmez zihin ortaya çıkar. Bu, bugün bizim takım sinerjisi veya network dediğimiz şeyin atasıdır.
Sonuç:
Düşün ve Zengin Ol, sadece banka hesabını şişirmek isteyenler için değil; zihnindeki kaosu bir nizama sokmak ve soyut bir arzuyu, somut bir gerçekliğe dönüştürmek isteyenler içindir.
İçimdeki melankolik taraf, başarı kavramının bu kadar kutsanmasına bazen gülümseyerek baksa da; içimdeki kurucu, bu prensiplerin matematiksel doğruluğunu inkar edemiyor.
Zenginlik bir sonuçtur, asıl mesele o sonucu yaratan zihniyeti inşa etmektir.
Puanım: 9/10 (Bir puanı, dönemin getirdiği aşırı Amerikan iyimserliğinden kırdım :) )
Düşün ve Zengin Ol