Canım Arkadaşım
2026 1. kitabı
Canım Arkadaşım İnsan ne kadar varsıl olursa olsun, sahip olduğu varlıklarla alamayacağı şeyler de vardır. Sağlık ve sevgi gibi... Tûl-i emel denilen bir hırsla varlıklı olmaya çalışmak ve bunu da sırf "Ben zor şartlar altında büyüdüm, bari çocuklarım iyi şartlarda büyüsün, onların her istediğini alabileyim, yeter ki mutlu olsun." amacıyla yapmak, istemeden de olsa o tûl-i emel peşinde sürüklenmeye dolayısıyla da amacınızdan sapmaya daha doğrusu çocuklarınızı ihmal etmeye onlardan sevginizi esirgemeye sebep olmaktadır. Çocukların mutluluğunu isterken araya örülen duvarlar, uyulması gereken katı kurallar sizi siz olmaktan çıkarmakta, sevgiden yoksun büyüyen çocukların sevgiyi, ilgiyi başka yerlerde aramasının yolunu açmaktadır. "Canım Arkadaşım" adlı bu kitapta da böyle bir çocuk olan 16 yaşındaki Tai'nin ailesiyle olan durumu, bu durumlar karşısında hissettikleri, sevgiyi bulduğu yoksul ve çalışmak zorunda olan Yue'nin hikâyesi anlatılmaktadır. Kitap klasik bir zengin ve fakir kişileri ele alan bazı eski Türk filmlerini andırsa da konuyu ele alışı, kahramanların ve olayların bize ve kültürümüze uzak olan Çin'de geçmesi, yer yer Çin'e özgü atasözü ve terimlerin yer alması bakımından kitabı ilgi çekici kılıyor. Bununla yazar bazı durumların ve duyguların özellikle de sevginin evrensel boyutunu bize gösteriyor. Bununla birlikte kahraman'ın 16 yaşında olması fakat bazı durumların 10-11 yaşındaki çocukların sergileyebileceği tavırlar olması nedeniyle birazcık kusurlu sayılabilir. Buna rağmen verdiği mesaj, konuyu ele alışı ve işleyişi bakımından bence 10-11 yaş üstü herkesin okuması gereken bir kitap. Özellikle de ebeveynlerin ve eğitimcilerin çocukların ruh hallerini anlaması bakımından çok değerli bir kitap. Ayrıca bu kitap yukarıdaki bahsettiklerimden ötürü yazar Özgür Balpınar ın diğer kitaplarını da okuma ihtiyacı hissettirdi bende.
Canım ArkadaşımÖzgür Balpınar · Genç Timaş Yayınları · 20192,518 okunma