Puan vermedi·196 syf.····Okunma: 07 Ocak 2026 13:14 Dili çok akıcı olduğu için kolay ve keyifle okudum. Hikâye ilerledikçe merak duygusu hiç azalmıyor, aksine giderek artıyor. Ben de kitabın sonunu çok merak ettiğim için oldukça hızlı okudum ama bu hız, kitabın etkisini azaltmadı. Aksine, kısa olmasına rağmen içi dolu, düşündüren bir okuma oldu.
Bence Livaneli bu kitapta yazdıklarından çok daha fazlasını anlatıyor. Olaylar küçük bir adada geçiyor gibi görünse de aslında toplum, yönetim, insanlar ve korkular üzerine güçlü mesajlar veriyor.
Kitabın en etkileyici yönlerinden biri, okuru düşünmeye zorlaması oldu. Okurken ister istemez “Ben olsaydım ne yapardım?” diye sorguluyorsunuz. Bu yönüyle bana Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabını hatırlattı. O kitabı okuduğumda da kendimi ve çevremi daha çok düşünmeye başlamıştım. Son Ada da bende benzer bir etki bıraktı.
Sonuç olarak Son Ada, kısa ama etkisi büyük bir kitap. Sadece okunup bitirilen bir hikâye değil; insanın zihninde iz bırakan ve okuduktan sonra da düşündürmeye devam eden bir eser.