···Okunma: 05 Ocak 2026 23:28 hiç karar vermekte zorlandığınız bir şey ya da cevap bulmakta zorlandığınız bir soru için yazı tura attınız mı? peki çin’de 3 madeni parayla yazı tura atarak kullanılan böyle bir kehanet sistemi (i ching) olduğunu biliyor muydunuz?
sheila heti annelik kitabında bu kehanet sistemini kullanarak sorular sorup kendi cevaplarına ulaşmaya çalışıyor. ne üzerine sorular derseniz; 37 yaşındaki kadın karakterimiz anne olup olmak istemediğine karar veremiyor . anne olmaya dair kesin bir kararı olmadığı için de çok zorlandığını gel-gitler yaşadığını okuyorsunuz. sonuçta iki seçenekten birini seçtiğinde diğerinden vazgeçmiş ve geri dönüşsüz bir karar vermiş oluyorsunuz.
metin neredeyse bir günlük gibi yazılmış, akıcı ve içten bir üslubu var. annelik dayatmasının özellikle 30’lu yaşlardaki kadınları nasıl kıskacına alıp onları paniğe sevk ettirdiğinin manifestosu sanki. bu konuyla cebelleşen kadınlara duygularına, düşüncelerine rehberlik edebilecek bir kitap.
sheila heti’nin şu cümleleri beni özellikle çok etkiledi: “ çocuk yapmasak kendimizi bundan hep pişmanlık duyacak gibi hissetmemizin hiç de adil olmadığını düşündüm. birdenbire bu bana otuzlarındaki kadınlara karşı-nihayet biraz beyinleri, bazı becerileri ve deneyimleri olduğunda, bunlarla faydalı bir şey yapamazsınlar diye-düzenlenmiş büyük bir komplo gibi geldi. Zihninizin büyük bir parçası devamlı olması da hemen her an bu olasılıkla meşgulken, faydalı bir şey yapmak gayet zor bir şey nihayetinde”
bazı kitapları anlamlandırabilmenin zamanı vardır fakat bazen anlamlandırabildiğiniz zamanda okumuş olsanız bile geçtiğiniz yolları geri yürüyüp yoldan aldıklarınızı iade etmeniz sizin için mümkün değildir. iyi gelecek olan ise içinizdeki o boğucu hissi anlatan başka birinin varlığını bilmektir ve bu da yeterince iyi bir şeydir.