·1121 syf.····Okunma: 08 Ocak 2026 12:00 Delikanlı, Dostoyevski’nin ilk defa 1875 senesinde yayımlanan, yani olgunluk devrine ait olan son eserlerinden birisi.
Romanın baş karakteri olan "Delikanlı" yani Arkadiy Dolgorukiy 21 yaşında bir gençtir. Hikâye, bu gencin hatıralarını yazması ile başlıyor. Arkadiy'nin esas dert ettiği kişi ise babası Versilov'dur. İşte eserin ana mevzusu için, bu baba - oğulun arasında geçen çatışmalar ve tartışmalar ve birbirlerini tanımaya çalışmaları diyebiliriz. Aralarında geçen diyaloglar yer yer aile içi yani hususî, yer yer de devrin Rus halkının yaşadığı problemler ile alakalı.
Eserin psikolojik yönü oldukça kuvvetli. Yer yer psikolojik tahliller içeriyor. Yani Dostoyevski’nin alamet-i farikası olan insan psikolojisini masaya yatırmak bu eserde de mevcut.
Romanın yıldız karakteri ise Makar İvanoviç. Oldukça bilge ve olgun bir şahsiyet olan Makar esere değer katıyor. Makar'ın "Delikanlı" ile olan yakınlık durumunun ne olduğu bilgisini ise kitabı okuyacaklara bırakıyorum :)
Okumuş olduğum baskının mütercimi Servet Lünel ve tercümenin oldukça güzel olduğunu söylemeliyim. Kendisinin tercüme ettiği başka romanlar da okumuştum. Rus edebiyatında Servet Lünel'i güvenle tercih edebilirsiniz.
Delikanlı, akıcılığı biraz düşük ve okuması zor bir metin. Biraz daha öz ve kısa yazılsaydı daha akıcı bir roman olurdu düşüncesindeyim. Yine de klasik eserleri seven okurlara tavsiye edebileceğim bir roman.
Herkese faydalı okumalar dilerim.