2026 6. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2026 16:39
Kitap Tom adlı karakterin Albatros adlı cemiyetin başı olan Hendrich'in uyaları ile başlıyor. Bu uyarılar; * İlk kural aşık olmayacaksın. (Kendi kendime dedim bu kural insan doğasına aykırı ama daha sonra Hendrich'in neden böyle bir kural koyduğunu anladım. ) * İnsanlara bağlanma. (İnsan insansız yapamaz.) * Tanıştıklarına karşı olabildiğince şey hissetmeye çalış. Bu kuralların açıklaması ise yavaş yavaş Tom'un aklını yitireceğini öne sürmesi. Tom ise bu kuralları uyuyor mu uymuyor mu burası kitabın akıcı sayfalarında saklı. Peki Tom kim; Tam 40 yaşında görünen ama 439 yaşında olan Anageria hastalığına sahip biri. Bu hastalık ile çok uzun süre yaşlanmıyor , her türlü bulaşıcı hastalığa bağışıklığı oluyor. İlk okuduğumuzda kulağa ne kadar hoş geliyor. Tam bu esnada Tom diyor ki; " Kaç ömür gerek, yaşamak için." Ve küçükken başlıyor onun var olma mücadelesi. Var olma mücadelesi ile hep çok uzaklara kaçıyor, kaçmak onun hayat felsefesi oluyor çünkü o kaçtıkça var olacak. Bu kaçış süresince tarihe tanıklık ediyor. Shakespeare ile aynı sahnede yer alıyor, Kaptan Cook ile denizlere açılıyor, Fitzgerald ile içki içiyor ve hep farklı kimlikler ile geçmişini geride bırakıyor. Geçmişe dair tek bırakamadığı müziğe olan ilgisi. Müzik onun için kendi gerçekliğinden kaçış kapısı resmen. Tek kaçamadığı gerçek onun yaşlanmaması. Albatros Cemiyeti ile kendisine benzeyen insanlar ile tanışıyor, Cemiyet kuralları gereği 8 yılda bir yaşadığı bölgeyi ve kimliği değiştirmesi gerekiyor ve cemiyetin kurucusu Hendrich ona özel görevler veriyor. Tom'un bu cemiyette bulunmasının bir diğer sebebi ise kızını bulmak istemesi. Tom bir yandan kızını bulma, bir yandan geçmişine olan özlemi, bir yanda şu anda yani şimdiki zamana tutunma çabalarını okurken çoğu şeyi sorguluyor buluyorsunuz kendinizi. Kendi zamanımızdan sıkılıp başka zamanlara yolculuk yapmak isterseniz kesinlikle bu kitabı okumalısınız. Keyifli okumalar
İnceleme
Zamanı Durdurmanın YollarıMatt Haig · Domingo Yayınevi · 202215,2bin okunma