Saddavi kimdir ? Mısırlı feminist yazar, aktivist ve psikiyatrdır. İslam'da kadının yeri üzerine pek çok kitap yazmıştır. Saadavi tüm dünyada feminist ve aktivist kişiliği ile tanınmaktadır. İslamiyet'te kadın başlığı altında birçok kitap yazan yazar ülkesinde kadın sünnetini engellemek amacıyla eylemlerde bulunmuş, bu eylemlerden ötürü hapse girmiştir.(Wikipedia)
Saddavi ölüm hücresinde Mısırlı fahişe firdevs‘de konuşuyor firdevs‘in anlattığı yaşamöyküsünü aktarıyor bize bu dünyada kadın olmanın de bir fahişe olmanın ne anlama geleceğini okuyoruz bu yaşama öyküsünde
Ülkemizde olduğu gibi erkek egemen bir toplumda kız çocuğu olmak kadın olmak ne anlama geliyor işte bu romanda görüyoruz romanı beş ana başlıklı inceleyebiliriz
1-Çocukluğu: Tarlada çalışmaya zorlanır, açlık ve şiddet görür. Amcası tarafından istismar edilir.
2-Evliliği: anne babası ölünce amcasının yanına yerleşir amcası ve yengesi onu kendisinden çok yaşlı,zengin ve şiddet eğilimli bir adamla evlendirir. Kaçarak kurtulmaya çalışır.
3-Şehirdeki Hayatı: Eğitim almaya çalışsa da toplumun erkek egemen yapısı nedeniyle hakkı olan yerlere gelemez. Çalıştığı erkekler onu sömürür.
4-Seks İşçiliği: Başvurmak zorunda kaldığı bu yolda ilk kez güç ve seçme hakkı elde ettiğini hisseder. Ancak burada da aracılar ve erkek bir “sahip” tarafından kontrol altına alınır.
5-Dönüm Noktası: Kendisine ve hayatına yön veren bu erkeği öldürür. Bu eylem, onun için köleliğe başkaldırının sembolüdür.
Sonuç: idam edileceğini bile bile ölüm pahasına özgürlüğü ve kendi olmayı tercih etmiştir Ancak Firdaus, sonunda korkusuz, boyun eğmeyen ve kendi varlığını tanımlamış bir kadındır.
Saddavi şöyle diyor”Bir kadının hayatı gerçekten acımasız bir hayattır, oysa bir fahişe daha iyi durumdadır.”
Mesleğimin erkekler tarafından icat edildiğini,yer yüzünde ki ve gök yüzünde ki, her iki dünyayı da erkeklerin ellerinde tuttuklarını biliyorum
Saddavinin daha önce “Tanrı Nil Kıyısında Öldü” kitabını okumuştum bezer hikayeye anlatılıyordu orada ve benzer mesajlar göndermeler vardır
Feminist okumalar açısından oldukça önemli bir yazar ve kitap , tavsiye ederim