Muazzam bir eser.
2026 2. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2026 21:10
Son zamanlarda okuduğum en güzel ve anlamlı kitaplardan birisiydi. Günümüzde İslâmî bir anlam arayışında olanların kesinlikle istifade etmesi gereken bir eser. Prof. Dr. Nevzat Tartı'nın doktora çalışması olan bu eser Hz. Peygamber'in hadislerini nasıl anlamamız gerektiğine dair çok verimli bir çalışma olmuş. Eserde Hadislerin günümüzde nasıl karşılık bulunacağına dair bir anlam arayışı bulunmaktadır. Hadislerin bizlere, farklı kültürlere ve zamanlarda hitap edip etmediği, çağın gerekleri ile örtüşüp örtüşmediği yahut bize tuhaf gelen bazı durumların hadislerde yer alması gibi bir çok hususi faktör hadisler konusunda bazı zümreleri kuşkuya düşürmektedir. İşte bu eser tarihsellik düşüncesi bağlamında hadislere nasıl bakmamız gerektiğine dair güzel bir pencere açıyor. Öncelikle hadisler Hz. Peygamber'in sözleri olup, İslam dininde delil olarak kabul edilen önemli bir kaynaktır. Hadislerin bir kaynak olarak dinimizden çıkarılması yahut ben hadisleri kabul etmiyorum gibi absürt düşüncelerin var olması esasında büyük bir cehaletin sonucudur. Günümüz müslümanlarına düşen hadislerin hangi durum ve şartlarda söylenildiğini tespit etmek, lafızcılıktan ziyade manaya odaklanmak, günümüzde bunu nasıl anlamamız gerektiğine dair kafa yormaktır. Çünkü Hz. Peygamber bir insandır ve o da bir zamanda ve kültürde doğup büyümüştür. Onun yaşamı, paradigmaları elbette bu topluma göre oluşmuştur. Onu toplumdan bağımsız birisi olarak değerlendirmek onu anlamada bizi hataya düşürecektir. Öte yandan günümüz paradigmaları ile Hz. Peygamber dönemini anlamaya çalışmak en büyük hata olacaktır. Çünkü insanların bir günü diğerini tutmazken çağlar öncesini günümüz düşüncesiyle değerlendirmek hadislerin yanlış anlaşılmasına sebebiyet verecektir. Bu tarz düşüncelerin sonucunda hadisleri inkar etmek de başka bir yanlışa sebebiyet vermektedir. Çünkü Kur'an-ı Kerim'i anlamada bizim için en önemli kaynak elbette hadislerdir. Üzerinde durulması gerekilen husus günümüz toplumsal olaylarında hadisleri nasıl anlamamız gerektiğidir.
2024 Okuma Raporları
Tarihsellik Düşüncesi ve Hadislerin AnlaşılmasıNevzat Tartı · Otto Yayınevi · 201614 okunma