2025 1. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2025 23:29
Yaşam Şimdiki Andadır, hayatı düzeltmeye çalışan bir kitap değil; hayatı olduğu hâliyle fark etmeyi öğreten bir kitap. Bu yönüyle sakin ama derin bir etkisi var. Kitap boyunca en çok üzerinde durulan şey, zihnin geçmişte takılı kalmasının ya da sürekli geleceğe kaçmasının bizi hayattan kopardığı gerçeği. Yazar bunu karmaşık felsefi kavramlarla değil; nefes almak, yürümek, bulaşık yıkamak gibi gündelik eylemler üzerinden anlatıyor. Okurken şunu fark ettim: Asıl mesele “zaman bulmak” değil, zaten içinde olduğum ana gerçekten orada olarak katılmakmış. Thich Nhat Hanh’ın dili yumuşak ama net. Zorlamıyor, ikna etmeye çalışmıyor. Sanki “Böyle yaşamalısın” demek yerine “Bir de buradan bak” diyor. Bu da kitapla aramda bir öğretmen–öğrenci ilişkisinden çok, sakin bir sohbet hissi oluşturdu. Bazı bölümlerde durup nefesimi fark ettiğimi, okurken bile yavaşladığımı hatırlıyorum. Kitabın bende bıraktığı en güçlü iz, huzurun ulaşılacak bir hedef değil; şu anın içinde zaten var olan bir hâl olduğu fikriydi. Mutluluk için koşmaya alışmış bir zihin için bu oldukça sarsıcı ama aynı zamanda rahatlatıcı. Çünkü hiçbir yere yetişmek zorunda olmadığımı fark ediyorsun. Şimdiki an, düşündüğümüzden çok daha sessiz ama çok daha gerçek. Ve belki de ihtiyacımız olan tek şey, o ana gerçekten gelmek.
Yaşam Şimdiki AndadırThich Nhât Hanh · Okyanus Yayıncılık · 201748 okunma