2026 1. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2026 23:01
Aşkın En Zor Denklemi: P=NP? ​ ​Masamda loş ışık, dumanı tüten bir fincan kahve ve cevabı hâlâ aranan o meşhur matematik sorusu: P=NP? ​Keigo Higashino’nun "Şüpheli" (The Devotion of Suspect X) kitabı için bundan daha uygun bir atmosfer olamazdı. Çünkü bu roman, sıradan bir "katil kim" polisiyesi değil; mantığın duyguyla çarpıştığı, çözümü imkansıza yakın bir zeka oyunu. ​Higashino bize katili daha ilk sayfalarda gösteriyor. Asıl mesele, suçun işlenişi değil, bir matematik dehası olan Ishigami'nin o suçu kusursuz bir mantıkla örtbas etme süreci. ​Defterdeki o "P=NP" sorusu da tam olarak bu kitabın kalbi. Roman boyunca şu sorunun cevabını arıyoruz: Kusursuz bir problemi yaratmak mı daha zordur (Ishigami'nin yaptığı), yoksa o problemi çözüp doğruluğunu kanıtlamak mı (Dedektif Yukawa'nın yapmaya çalıştığı)? ​Masadaki okuma gözlüklerini takıp satır aralarına dikkatlice bakmanız gerekecek. Çünkü Ishigami'nin kurduğu bu soğuk, matematiksel yapının temelinde, aslında yürek burkan, sessiz ve devasa bir "adanmışlık" yatıyor. ​Bu kitap, gece geç saatlere kadar sizi uykusuz bırakacak, zekanıza meydan okuyacak ve finaliyle boğazınızda koca bir düğüm bırakacak melankolik bir başyapıt. ​ Sizce bir insanı korumak için mantık nereye kadar esnetilebilir? Yorumlarda buluşalım.
ŞüpheliKeigo Higashino · Athica + Nox Yayınları · 2025175 okunma