···Okunma: 05 Ocak 2026 23:01 Aşkın En Zor Denklemi: P=NP?
Masamda loş ışık, dumanı tüten bir fincan kahve ve cevabı hâlâ aranan o meşhur matematik sorusu: P=NP?
Keigo Higashino’nun "Şüpheli" (The Devotion of Suspect X) kitabı için bundan daha uygun bir atmosfer olamazdı. Çünkü bu roman, sıradan bir "katil kim" polisiyesi değil; mantığın duyguyla çarpıştığı, çözümü imkansıza yakın bir zeka oyunu.
Higashino bize katili daha ilk sayfalarda gösteriyor. Asıl mesele, suçun işlenişi değil, bir matematik dehası olan Ishigami'nin o suçu kusursuz bir mantıkla örtbas etme süreci.
Defterdeki o "P=NP" sorusu da tam olarak bu kitabın kalbi. Roman boyunca şu sorunun cevabını arıyoruz: Kusursuz bir problemi yaratmak mı daha zordur (Ishigami'nin yaptığı), yoksa o problemi çözüp doğruluğunu kanıtlamak mı (Dedektif Yukawa'nın yapmaya çalıştığı)?
Masadaki okuma gözlüklerini takıp satır aralarına dikkatlice bakmanız gerekecek. Çünkü Ishigami'nin kurduğu bu soğuk, matematiksel yapının temelinde, aslında yürek burkan, sessiz ve devasa bir "adanmışlık" yatıyor.
Bu kitap, gece geç saatlere kadar sizi uykusuz bırakacak, zekanıza meydan okuyacak ve finaliyle boğazınızda koca bir düğüm bırakacak melankolik bir başyapıt.
Sizce bir insanı korumak için mantık nereye kadar esnetilebilir? Yorumlarda buluşalım.