2026 3. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2026 20:33
Deniz İşçileri / Victor Hugo Bugün Victor Hugo’nun diğer eserleri kadar popüler olmayan, betimleme yükü fazla olduğundan ve denizcilikle ilgili terimlerin çokluğu nedeniyle kolay okunamayan ‘Deniz İşçileri’ kitabıyla geldim. Kitap 1866 yılında okurlarıyla buluşmuş. Yazarımızın sürgüne gittiği ve 15 senesini geçirdiği Guernsey Adası kitaptaki konumdu ve yazar bu adaya o kadar gönül bağı kurmuş ki, bu kitabı da Guernsey Adası’nda yaşayan deniz işçilerine ithaf etmiş. Yazdığı eserlerde belli temalar üzerinden ilerlemek isteyen yazar; din, toplum ve doğa olarak bir üçleme oluşturmuştur. Bu kitapta genel tema tabiat ağırlıklıydı. İnsanın doğada varoluş mücadelesine çokça yer verilmişti. Her ne kadar kaptanlık eğitimine doğru giden bir anlatımla karşılaşsanız da sabredip hikayeyi bitirmenizi tavsiye ederim. Derinliği ve ayrıntıları fazla fakat çok anlamlı bir hikayeydi… Okurken okyanusun derin dalgaları arasında sürüklendim, kayalıklara vurdum, kayalıklar arasındaki dehlizlerde çeşitli su canlılarıyla savaştım ve yaşam mücadelesinde verilen çabayı doruklarda hissettim. Peki bu kitap nasıl bir konu üzerinde şekilleniyor ? Guernsey Adası’nda bir kadın yanında bir çocukla beraber Bû de la Rue’de yaşamaktadır. Bu mekanın perili olduğu düşünüldüğünden burada yaşayan kişiler de olağanüstü varlıklar olarak görülüp toplumdan dışlanıyor. Kadının ölümüyle beraber burada yalnız yaşamaya başlayan Gilliat kitabımızın baş kahramanıdır. Bu genç kendini denizcilikte, marangozlukta ve daha birçok yönde çok güzel geliştirir, çoğu kişinin yapamadığı yolculuklarda yeterlilik kazanacak hale gelir. Bir diğer yandan zamanın ilk buharlı gemisi olan ‘Durande’i icat eden, itibar sahibi Üstat Lethierry karşımıza çıkar. Bu adamın bir de güzel yeğeni Déruchette vardır. Günlerden bir gün Durande emanet edildiği kaptanın hain planlarıyla bir kaza geçirerek kayalığa çarpar, çarpma sonucunda batmaya yaklaşan bu gemi Lethierry’nin tüm varlığını da yanında götürmektedir… Öyle ki, sırf itibarını geri kazanabilmek için bu kaza geçiren, sarp kayalıklar arasında hapsolmuş ve fırtınaların göbeğinde kalmış gemiden makinesini getirecek olan kişiyle vaftiz kızı Déruchette evlenecektir diye ilanda bulunur. Bu kıza çoktan gönlünü kaptırmış olan Gilliat her zorluğu göze alarak batık gemiye doğru hareket eder, kimsenin cesaret bile edemeyeceği bu zorlu macerada bizleri de yanında tanık olarak götürür. Bu zorlu macera mutlu sonla bitecek mi? Gilliat hayatta kalacak mı? Son 100 sayfasını çok severek okudum, sonu beni hüzünlendirdi maalesef… Okuyacak herkese şimdiden keyifli okumalar
Deniz İşçileriVictor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20242,509 okunma