···Okunma: 05 Ocak 2026 22:56 Stefan Zweig’in Acımak adlı eseri, ilk bakışta merhamet üzerine kurulmuş gibi görünse de ilerledikçe insanı çok daha rahatsız edici bir sorgulamanın içine çekiyor. Kitap, “acıma” duygusunun her zaman iyilikle sonuçlanmadığını, hatta bazen karşı taraf için daha yıkıcı olabileceğini güçlü bir psikolojik çözümlemeyle anlatıyor.
Başkarakter Anton Hofmiller’in iyi niyetle attığı adımlar, zamanla bir vicdan yüküne dönüşüyor. Acıdığı için yaptığı şeylerin sorumluluğunu taşıyamaması, onu hem ahlaki hem de duygusal bir çıkmaza sürüklüyor. Zweig burada okura şu soruyu sorduruyor: Birine acımak gerçekten yardım etmek midir, yoksa kendi vicdanımızı rahatlatma çabası mı?
Kitap boyunca merhamet, suçluluk ve korku iç içe ilerliyor. Karakterlerin iç dünyası o kadar gerçekçi aktarılıyor ki okurken sık sık “Ben olsam ne yapardım?” diye düşünüyorsunuz. Zweig’in sade ama derin anlatımı, olaylardan çok insan ruhuna odaklanıyor ve bu da kitabı etkileyici kılan en güçlü yönlerden biri.
Acımak, iyilik kavramını romantikleştirmeden, insanın karanlık yönleriyle yüzleşmesini sağlayan bir eser. Okuması kolay ama etkisi uzun süren, düşündüren ve insanın kendi sınırlarını sorgulatan bir kitap. Stefan Zweig’in insan psikolojisini anlatmadaki ustalığını bir kez daha gösterdiği, kesinlikle okunması gereken eserlerinden biri.